Să producem sparanghel. Dar ştim cum? Două metode practice de începere a unei culturi

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Valeriu Steriu propune să facem sparanghel românesc şi să-l vindem nemţilor și să-l vindem la export. Peru a făcut asta în urmă cu 20-30 de ani.

Fiind membru al comisiei de agricultură şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii consideră că urmează o serie de oportunităţi şi de crize din care se poate ieşi victorios dacă ştii ce să faci.

Alături de pandemie a apărut şi seceta.

Un cultivator neamţ câştigă până la 24.00o de Euro pe hectar, pe an.

 Sparanghelul este o plantă perenă care poate trăi până la 20 de ani şi se poate cultiva în două moduri: sparanghel alb şi sparanghel verde.

În România, sparanghelul a fost introdus în cultură în perioada dintre cele două războaie mondiale, mai cu seama în jurul marilor oraşe: Bucureşti, Cluj, Craiova, Arad, Timişoara, fiind considerată hrana regilor.

În general sparanghelul este o plantă care necesită mai multa atenţie, de aceea trebuie să ţinem cont de câteva lucruri:

Solul: sparanghelul preferă solurile uşoare, nisipoase sau semi nisipoase, bine drenate.

Temperatura: planta de sparanghel este o specie rezistentă la fluctuaţii de temperatură, suportând cu bine chiar şi iernile reci.

Apa: nu suportă umezeală, se va uda moderat doar în caz de necesitate.

Lumina: dacă se cultivă ca sparanghel verde nevoia de lumină este ridicată, de preferat terenuri cu expoziţie sudică; sparanghelul alb trebuie ferit de lumina solară pentru a nu se înverzi.

Sparanghel – Obţinerea materialului săditor

Putem alege două metode de cultivare a sparanghelului şi anume: prin seminţe sau coroane (rădăcini).

Prin seminţe – procesul durează mai mult şi nu ne ofera siguranţa unei culturi uniforme.

Prin această metodă se obţin puieţi ce pot fi transplantaţi pentru înfiinţarea unei culturi noi. Astfel, terenul se pregăteşte din toamnă prin arătură adâncă şi primăvara se discuie şi se nivelează. Însămânţarea se face în luna aprilie când temperatura solului depăşeşte 15 grade C. Seminţele se pun pe şanţuri adânci de  3-4 cm, distanţate la 30 cm, cu 5-7 cm între seminţe pe rând. Apoi se udî moderat. Plantele vor răsări în 20-25 zile.

Prin coroane (rădăcini) – primăvara devreme, se împarte planta în 3-4 lăstari cu rădăcini independente şi se vor tăia la nivelul rădăcinii.

Sparangheul verde se cultivă pe teren drept, pentru cel alb terenul se va bilona pentru a împiedica pătrunderea luminii la lăstari, iar aceştia rămân albi până când ajung la suprafaţa solului când vor fi recoltaţi.

“Autonomia Ţinutului Secuiesc” a trecut de Camera Deputaţilor fără vot. “Un afront la adresa suveranității statului român”, zice Viorica Dăncilă

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
DEZVĂLUIRI / Conceptul campaniei de împădurire a lui Iohannis, copie la indigo cu a unei penale
Românii îşi mai amintesc despre evenimentul “O pădure cât o ţară,” organizat de Ministerul Mediului ...