PREMIERĂ | Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va vedea lumina zilei. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul.

„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta.

Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

 • România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;

 • Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;

 • Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;

 • Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill.

„Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

4 Martie 1948: Regele Mihai denunța „republica” impusă ilegal de ocupația străină

Loading...

18 Comments

 1. pai sa le cerem companesatii engljilor si rusilor.

 2. Englezii, cinici si aroganti ca-ntotdeauna, (istoria o demonstreaza), rusii, hegemonici, rai si nesatui, iar noi,….popor de „lupi”, condus de oi…

 3. Roller iz ălaif. Pe cît a vândut-o, nene, pe cât? Un titlu ca să mai crească ura analfabeților funcționali împotriva occidentului.

  1. E ceva gresit in articol? Sau te deranjeaza expunerea adevarului….

   1. IT ROBERT. NU AI INTELES ESENTA PROBLEMEI !! ERA VORBA CA DUPA RAZBOI CUM SA FIE INFLUENTA URSS IN NOILE HOTARE ALE EUROPEI INAINTE CA ESEHOVER SA FIE IN CUNOSTINTA DE CAUZA !! CUM ERA IN CARUCIR, CHURCIL MAI SMECHER A VRUT TACTIC SI STRATEGIC SA-L ATRAGA DE PARTEA SA PE STALIN.. AICI NU E VORBA DE VANZARE PROPRIUZISA CA LA PIATA, daca ai cartofi ii vinzi si gata !! Se punea problema din timp „%A INFUENTEI „” URSS IN LIMITELE MAXIMALE IN HOTARELE POPORELOR OCUPATE DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC. OCUPANTUL– INVINGATOR TREBUIA SA INSFOACE DIN PRADA CAT MAI MULT si CHURCHIL L-A TRAS DE LIMBA INAINTE DE ULTIMA INTALNIRE INTRE CEI TREI.

   2. IT ROBERT. NU AI INTELES ESENTA PROBLEMEI !! ERA VORBA CA DUPA RAZBOI CUM SA FIE INFLUENTA URSS IN NOILE HOTARE ALE EUROPEI INAINTE CA ESEHOVER SA FIE IN CUNOSTINTA DE CAUZA !! CUM ERA IN CARUCIR, CHURCIL MAI SMECHER A VRUT TACTIC SI STRATEGIC SA-L ATRAGA DE PARTEA SA PE STALIN.. AICI NU E VORBA DE VANZARE PROPRIUZISA CA LA PIATA, daca ai cartofi ii vinzi si gata !! Se punea problema din timp „%A INFUENTEI „” URSS IN LIMITELE MAXIMALE IN HOTARELE POPORELOR OCUPATE DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC. OCUPANTUL– INVINGATOR TREBUIA SA INSFOACE DIN PRADA CAT MAI MULT si CHURCHIL L-A TRAS DE LIMBA INAINTE DE ULTIMA INTALNIRE INTRE CEI TREI.l

 4. Ca sa vinzi ceva ar trebui sa-ti apartina; desigur, nu si in cazul furaciunilor… In orice caz, Romania nu a apartinut niciodata Marii Britanii si nici Imperiului Rus. E ca si cum doi „baieti” s-ar apuca sa imparta averea celui de-al treilea… Discutia era ca vor inchide ochii in proportiile descrise daca se baga in respectivele tari. Nu erau bagati la acea vreme… Era vorba de a nu se calca pe bataturi, nu de o imparteala propriuzisa. Cel mai bun exemplu este ca rusii au intrat in ’56 in Ungaria, desi pe hartia aia erau trecuti cu 50%; britanicii n-au ripostat nicicum… In Romania n-au intrat desi, conform aceleiasi hartii, aveau cale libera la 90%. Nu din cauza lui Churchill a ajuns Romania sa fie guvernata de comunisti, ci din cauza unui rege imatur care a cazut in capcana intinsa cu vrajala uciderii iminente a unui grup de studenti… Daca s-ar fi ajuns la acel masacru, cei cativa comunisti ar fi fost linsati de popor, dar Mitza, regele imatur a pus boticu’ si a parasit corabia. Noi am invatat ca un comandant de nava paraseste ultimul epava, precum si un comandor in domeniul aviatic… O tara nu e o ambarcatiune, dar nici in acest caz, comandantul nu trebuie sa fuga la adapost, primul…

  1. Interesant punctul tau de vedere…

   1. Cum să ne vândă ? Marea Britanie deținea controlul în România până atunci ?

  2. Se punea problema INFLUENTEI POLITICE PE VIITOR A URSS !! CHORCHIL NU AVEA CUM SA-I PROPUNA LUI DTALIN 10% ROMANIA SI PTR. GRECIA 90% CA AR FI PICAT INTELEGEREA DE LA INCEPUT. CHORCHIL STIA CARE E DORINTA LUI STALIN IN PRIVINTA ROMANIEI. TARA MAI MARE, MAI BOGATA DECAT GRECIA SI O VECHE PROBLEMA GEOPOLITICA IN PRIVINTA BASARABIEI SI BUCOVINEI SI TONUTULUI HERTA INCA DE LA 1812 PRIN TRATATUL INCHEIAT TOCMAI LA BUC. INTRE CEI TREI IMPERIUL OTOMAN, CEL RUS SI PANA UNDE ERAU DISPUSI SA CEDEZE pe deoparte Imp. Otoman din teritoriul Moldovei Imp. Rus, fara ca Imp. Otoman sa aibe vreo ocupatie sa poata dispune si totusi Tratatul s-a incheat ca din Moldova pana la Raul Prut sa fie sub infuienta Rusiei. La acea vreme Otomanii ca Imper8u erau in cadere ca forta .ilitara si politiva fata de Rusi care incepusera cresterea fortei si infuientei in expandiune spre vest cum a lasat TESTAMENTUL PETRU CEL NARE CA IMPERIUL RUS SA AJUNGA PANA LA MAREA ADRIATICA .

 5. O discutie inainte de culcare dupa o zi grea a doi stapani ai lumii de la acea data.Un fel de „Gentlemen agreement”,si la un pahar de vodskey,ca sa aiba somnul linistit.Ca sa fi putut fi aplicate intelegerile,trebuia constituita o comisie,pe baza unui act oficial. Cu niste criteriipractice si clare. Si care sa comunice periodic ca URSS ul de exemplu a depasit 90% in Romania. Dar 90% din ce,ce reprezenta 100%?Teritoriu,jaf de o anumita valoare(in lire sterline sau ruble),trupe ,politicieni aserviti,numar de patrioti lichidati,ce?A fost cred vorba mai mult de temperamentul impulsiv si vulcanic al lui Stalin si de cel ceva mai echilibrat si impaciuitor al lui Churchill,satul de conflicte.Caci,oricum istoria a dovedit-o ca,la vedere,stalin nu a respectat intelegerea si se stia doar ca in nici un caz nu era el un gentleman. Cati patrioti au cartit impotriva ocupatiei 100% rusesti au fost exterminati. Pe cand daca spuneai ca englezii sunt imperialisti intrai in randul burgheziei comuniste putrede si privilegate.

 6. Ce sa zic. Sau vreti sa spuneți ca Ciurcilă era mai uman? Haide ba!

  1. Mai uman nu stiu, dar mai patriot era sigur!!!

 7. Prostii. si bors de stevie neincalzit… ce v-ati fi asteptat sa fi facut Churchill? Interesele Mari Britanii erau in Grecia, Cipru, protectia Canalului de Suez, etc. De ce ar fi trimis Churchill sa moara fie si ultimul Tommy pt o tara care a intrat cu un entuzism nebun in a-l urma pe Hitler in razboi. O tara ai caror lideri atunci cand li s-a spus „opriti-va la Nistru, nu-l urmati pe Hitler” au raspuns ca ei merg nebatut pana la victtoria finala impotriva hidrei bolsevice bla-bla… Ziaristii care au compus borsul asta si oricine altcineva ati citit vreodata vreun articol din presa lui Antonescu? Ai senzatia unui delir vomant de ticneala si religie dezaxata de legionari smintiti. La ce va asteptati, la mila sau ce? Da, datorita Regelui si oamenilor de langa el am reusit macar sa pastram Transilvania pt alea 6 luni cand am intors armele, dar altfel ce mai voiati? Sa va lase Stalin in pace dupa ce am ajuns pana la Stalingrad si suntem responsabili de masacre prrcum la Odessa si exterminari asemenatoare Gestapoului.

 8. Papagalii se zbat ridicol și otrăvit să propage sloganuri antiromânești, chiar și în mileniul al III-lea. Adevărul cunoscut de istoricii veritabili nu poate fi deturnat, însă: 1) Churchill n-a fost un leu-paraleu. Izbit – la propriu – de perete de către Stalin, a confirmat proporția ce nu îi face cinste 2) România și Italia nu avseseră încotro, fiind practic împinse în brațele Germaniei, în anii 30, inclusiv prin deciziile lui Nicolae Titulescu. O dovadă limpede este scrisă în jurnalul lui Mussolini, descoperit, în deceniul trecut, însă NEPUBLICAT, nici până în prezent. Cum Ion Antonescu n-a avut cale de ales în 1941, nici Regele Mihai n-a avut cale de ales în august 1944 și în decem,brie 1947 (Regele Italiei fusese alungat în 1946, tot prin alegeri falsificate). Ambii au ales răul cel mai mic, SALVÂND SALVABILUL. 3) Ion Antonescu (monarhist irefutabil convins și patriot uriaș) și-a acceptat cu demnitate sfârșitul, ca un militar admirabil). Regele va agoniza sfâșietor timp de decenii, exact cum sună vorbele cronicarului Miron Costin, omul fiind sub vremi, nicidecum invers.. Adevărul poate fi cuprins numai de personalitățile sclipitoare, în a căror in inimă este loc, atât pentru Ion Antonescu, cât și pentru Regele Mihai. 4) Mormolocii vor continua să fie victimele învrăjbirii veninoase, fiind incapabili (mintea este de la Dumnezeu!) să cuprindă adevărurile imense – ei făcând enorm de mult rău Țării – spre bucuria vreăjmașilor României. Exact ca în prezent, au în polisc sloganuri despre… ciuma roșie și sug de zor tăblițe suedeze. 5) Rescrierea istoriei este CURAT MEȘTEȘUG DE TÂMPENIE, vorba Marelui humuleștean., dar creierele netede nu pot înțelege – cum genial a definit George Călinescu – deoarece le lipsește organul din țeastă.

 9. Poate ca pana la urma a fost si in folosul nostru. Nu stiu daca politicienii democrati din Romania ar fi reusit sa dezvolte Romania asa cum au facut-o comunistii mai ales dupa 19651

 10. Multiplicați hârtia, prindeți-l pe Vladimir Clismăneanu-Tisminețki și băgați-i pe gât un șomoiog până vă va răspunde cinstit la întrebarea-insultă adresată de el, nouă, că de ce am fost noi comuniști, în Raportul de condamnare a Komunismului , comandat pe banii noștri de către impostorul Băsecu-Petrov.

 11. Un alcoolist imputit si un criminal notoriu. La pe analistii actuali ai Romaniei sa deduca cine este alcoolistul imputit si pe cine pupa in dos actualii politicieni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Prima expoziție a României la Luvru, „În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”
La invitaţia muzeului Luvru, în curând are loc prima expoziție de artă românească organizată în ...