LOVITURĂ DE STAT ÎN GABON / Militarii l-au dat jos de la putere pe pro-occidentalul președinte Odimba

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Azi noapte, s-a înregistrat a patra lovitură de stat în Africa. Un grup de ofițeri ai armatei au anunțat la televiziunea națională, la scurt timp de la anunțul organismului electoral de stat că președintele pro-occidental, Ali Bongo Ondimba, a câștigat al treilea mandat cu 64,27% din voturi. Granițele au fost închise, anunță AFP.

Între anunțul victoriei lui Ali Bongo Ondimba și declarația de la televiziune a soldaților care au spus că preiau puterea au trecut doar câteva minute,  mai susține sursa citată.

Postul public de televiziune, Gabon 24, își desfășoara activitatea chiar de sediul Președinției. Soldații cer anularea scrutinului și dizolvarea „tuturor instituțiilor Republicii.” „După ce am remarcat o guvernare iresponsabilă, imprevizibilă, care are ca rezultat o deteriorare continuă a coeziunii sociale riscând să ducă țara în haos (…) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului în vigoare,” a declarat unul dintre militari, care pretind că vorbesc în numele unui „Comitet pentru tranziția și restaurarea instituțiilor.”

În Gabon nu există divizii Wagner

Rivalul lui Bongo, Albert Ondo Ossa, denunțase o „fraudă orchestrată de tabăra Bongo,” cu două ore înainte de închiderea scrutinului de sâmbătă, iar apoi și-a revendicat victoria pe baza unei numărători paralele a voturilor. Tabăra lui Ossa l-a îndemnat luni pe Bongo să „organizeze, fără vărsare de sânge, transferul de putere.” Rezultatele oficiale au fost anunțate după miezul nopții, la ora locală 03:30 (miercuri, 05:30 ora României), la televiziunea de stat, fără ca în prealabil să fi fost făcut nicio declarație prealabilă despre eveniment, în condițiile în care în țară erau în vigoare unele interdicții. Internetul a fost întrerupt în toată țara și au fost impuse restricții de circulație, două măsuri decretate de guvern sâmbătă, înainte de închiderea secțiilor de vot, pentru a împiedica, potrivit acestuia, difuzarea de „știri false” și posibile „violențe.”

Gabonul se află pe coasta de vest a Africii.

Occidentul, Rusia și China își dispută tot mai multe teritorii din Africa.

Ultimele lovituri de stat au o singură constantă: intervenția armatei

Cea mai recentă lovitură de stat militară a fost în Niger, la sfârșitul lunii iulie, după ce și în statele vecine Mali și Burkina Faso puterea a fost preluată de militari. Gabonul se află pe coasta de vest a continentului african, în zona Africii Centrale, și se învecinează cu Guineea Ecuatorială în nord-vest, cu Camerun în nord, cu Republica Congo în est și nord. Are ieșire la ocean, în Golful Guineea, și o populație de circa 2,3 milioane de locuitori. În regiune se află și Republica Centrafricană, devastată de un război civil, unde trupele de mercenari ruși Wagner dețin controlul.

Occidentul prin intermediul uniunii statelor africane ECOWAS a cerut recent organizarea unor armate comune ale celor paisprezece state pentru intervenția rapidă în Niger, în ciuda Tratatului de la Lagos din 1975, care prevede o uniune economică, nu militară.

China controlează economiile țărilor din zona de est a continentului.

Loviturile de stat se dau mai mult în fostele colonii franceze.

Convoi – momeală, la funeraliile lui Prigojin

 

 

 

Loading...

One Comment

  1. Cluza in care ne-am aflat arata ca regimurile de peste Africa se afla intr-un cerc funest si nu se gandesc cu adevarat la cetatenii lor. Este responsabilitatea tuturor guvernelor sa asigure un climat de pace pentru cetatenii lor, astfel incat sa poata trai in siguranta si sa poata folosi drepturile lor fundamentale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Lia Lucia Epure: Pleacă nemții din Viena
Jurnalista timișoreană Lia Lucia Epure, pasionată de turism la Viena, constată că treptat, treptat, Germania ...