Liberalul Stamule trage de urechi pe Câciu: să răspundă pentru banii fictivi din buget
Decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, din cadrul ASE, Tănase Stamule (PNL) a declarat miercuri înainte de a discuta despre creşterea taxelor, trebuie să discutăm unde s-au dus acei bani fictivi puşi în buget la începutul anului, el arătând că a fost o greşeală a fostului ministru de Finanţe, Adrian Câciu, care a făcut un buget total nerealist, iar când liberalii le-au atras atenţia, au spus că îşi asumă politic acest lucru. Avem o gaură bugetară generate de introducerea unor venituri fictive în bugetul României. Asta a dus la o creştere a cheltuielilor, pe baze false, a mai arătat el.
Fostul ministru pesedist al finanțelor a introdus venituri fictive
”Trebuie să înţelegem că avem o gaură bugetară generate de introducerea unor venituri fictive în bugetul României. Asta a dus la o creştere a cheltuielilor, pe baze false, pe bazele unor proiecţii de venituri care de fapt nu există. Poziţia PNL este aceea de reducere a cheltuielilor statului şi de eficientizare a cheltuielilor statului”, a spus liberalul Tănase Stamule, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
El a arătat că ”înainte de a discuta despre creşterea taxelor pentru mediul privat şi pentru antreprenori, trebuie să discutăm unde s-au dus acei bani fictivi pe care i-am pus în buget la începutul anului, pe care i-a pus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ce părţi ale statului şi-au crescut cheltuieilile pe baze total nesustenabile, să vedem dacă putem să reducem cheltuielile unde s-au crescut total aiurea şi abia poi să discutăm despre creşterea taxelor”.
Lazea prognozează un deficit de 6%
Disputa legată de mărirea taxelor a aprins spiritele în coaliție. Liberalii ar dori să-și protejeze electoratul.
Conform acordurilor cu CE, România trebuie să se încadreze într-un deficit de 4,4 % pe an. În primele șase luni a fost de 2,68 %.
„Deficitul bugetar la sfârşitul anului 2023 riscă să depăşească 6% din PIB dacă nu se iau urgent o serie de măsuri şi ar constitui un regres faţă de nivelul de 5,7% din PIB înregistrat în 2022, arată economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, într-un articol publicat pe blogul ”Opinii BNR”, relatează Agerpres.
Raport BNR / Reducerea inflației, pe baza scăderii consumului populației