Raport BNR / Reducerea inflației, pe baza scăderii consumului populației

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de miercuri, 5 iulie 2023, a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, pe motiv că rata inflației va continua să scadă.

Din Raportul final al reuniunii reiese că prognozata creștere economică e de doar 0,1 %, mult sub rata de la sfârșitul anului trecut. Românii și-au redus costurile la servicii și bunuri de consum, de aici derivând și scăderea încasărilor bugetare.

Atât majorările salariale recente din sectorul public, dar şi măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în vederea continuării consolidării bugetare conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, vor produce o serie de incertitudini pe piață, mai spune documentul BNR.

Ceaiul de tei și-a făcut efectul

Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II, coborând de la 14,53% în martie, la 10,64% în mai.

Creşterea economică a încetinit peste aşteptări în trimestrul I 2023, la 0,1%, de la 1% în precedentele trei luni (variaţie trimestrială).

Și în creșterea PIB-ului datele nu sunt optimiste. Dacă în trimestrul IV al anului trecut, creșterea era de 4,5 %, în primele șase luni, e de doar 2,3%.

Astfel, în prima lună a trimestrului II, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru prima dată în ultimii aproape trei ani.

Pe piaţa muncii, datele recente arată o reaccelerare a creşterii efectivului salariaţilor din economie în martie-aprilie.

Cursul de schimb leu/euro s-a repoziţionat la mijlocul lunii mai şi s-a menţinut apoi la valori uşor superioare celor prevalente în prima parte a anului 2022, mai spune documentul BNR.

În România se trăiește vizibil mai bine azi decât în America – afirmă profesorul român Mihai Ducea de la Universitatea Arizona

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Singurătatea lui Zelenski a devenit virală
O fotografie de la summit-ul NATO de la Vilnius a devenit virală. Aceasta arată singurătatea ...