De ce s-au prăbușit ieri bursele?
În dimineața zilei de ieri, indicii burselor japoneze și americane, Nikkei, Standard & Poor’s (S&P) s-au prăbușit cu 6 -12 procente. Cotația aurului și a țițeiului au rămas constante.
Yenul japonez „a ușurat” cu zece procente greutatea dolarului american. Rupia, mai dependentă de dolar, a slăbit rău față de monedele din jur.
Francul elvețian și Yenul japonez, considerate de Mugur Isărescu monede exotice, s-au întărit, dar fără a avea centură de siguranță pe termen lung.
Astăzi de dimineață, pe piața japoneză, Nikkei a câștigat 10 %, iar yenul s-a calmat, rămânând cu grație la o cotă de cocotă, înțelegeți ce zicem?
Tulburențele de ieri din lumea investitorilor pot fi comparate cu golurile din avion. Ne ținem respirația, răsuflăm ușurați, dar nu deschidem ușa să ne aruncăm în gol!
S&P 500, un indicator de sănătate a Bursei americane, și-a revenit aseară rapid. De fapt, nici indicele Dow n-a căzut în cap.
Gurul Taleb și vechii șușteri
Numărul imens de acțiuni tranzacționate ieri trimit cu gândul la criza din 2008, doar că de data asta nu s-au scos banii din Real Estate, ci din “Cei Șapte Magnifici” tehnologici, așa-numiții BIG-Tech. The Wall Street Journal susține că greii tehnologici au pierdut într-o singură zi 620 de miliarde de dolari.
Pierderea era de așteptat, văzând aroganța celor mai mari bogătași ai lumii, aroganță ce s-a extins până la cel mai prăpădit IT-ist cu PFA la subraț.
E normal ca un balon umflat cu pompa să se dezamorseze sau chiar să se facă praf.
De multe ori, compar IT-iștii cu șușterii apăruți în Timișoara, după boom-ul economic din anii 1900. S-au construit peste zece fabrici de pantofi și normal au apărut și pingelarii, numiți șușteri. În opinia noastră, specialiștii de azi nu sunt decât șușterii moderni, ei purtându-se cu noi ca indispensabilii bunicului iarna. O dependență critică.
Astăzi, bursele asiatice s-au mai calmat. Doar Yenul a rămas vârtos în comparație cu dolarul, ceea ce face ca produsele japoneze să devină tot mai scumpe.
“Un val de anxietate s-a răspândit ieri pe piețele financiare, iar acțiunile au scăzut în întreaga lume, pe măsură ce investitorii s-au concentrat asupra semnelor unei încetiniri a economiei americane,” este de părere editorialistul WST.
Analiștii conformiști susțin că investitorii au devenit agitați după ce un institut specializat din SUA a publicat raportul cu locurile de muncă disponibile, în scădere și în acord cu creșterea șomajului. Se spune că aceștia n-ar mai fi avut încredere în menținerea ritmului de creștere economică: de la stabil la plus.
Urechiștii zic că tulburențele sunt provocate de instabilitatea politică americană. Unii mai săriți de pe fix susțin că războiul cu Iranul e iminent. Păi și atunci de ce investitorii nu s-au refugiat în aur, așa cum au făcut-o de fiecare dată când norii conflictelor își făceau apariția pe cer?
Conspiraționiștii văd deja criza
Nici cu Nassim Nicholas Taleb, autorul cărții de succes “Lebăda neagră” nu putem fi de acord. El apreciază că mini-criza s-a stârnit pe fondul datoriilor suverane, pe motivul că SUA ar avea peste 34,14 de trilioane de dolari – datorie publică și că Trezoreria nu colectează anual mai mult de 32 % din PIB. Păi, în România, se adună tot 32 % și nu se prăbușește guvernul.
Ni se va zice că Taleb a prevăzut criza din 2008, dar și pe istoricul Yuval Noah Harari îl consideram deconectat de la rețea – și țuști! – l-am descoperit ascuns în postul de consilier al lui Klaus Schwab.
Astfel de profeți sunt doar niște sperietori. Fac rolurile de carnaval, când asistența e prea depresivă.
Adevărul că acțiunile celor Șapte Magnifici ai tehnologiilor digitale au fost supraevaluate, la fel ca în 2016, toamna, cele ale Tesla.
Rar s-a întâmplat de la Madam Bovary încoace să se facă averi uriașe pe noile tehnologii.
Cât despre conspiraționiști, cei care au mereu adevărurile la surtuc, la fel ca vechii boieri banii la piept, ei sunt convinși că se ascund premisele unei noi crize, mult mai dure decât precedenta.
Turbionul a atins și Bursa de Valori de la București. De ieri, ca fost investitor, am recomandat: Nu vindeți din bijuteriile coroanei!
P.S. Șușterii au murit după ce au apărut încălțările ieftine.