Duelul Firea – Burduja / Cine a învins la puncte electorale?

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE Principal

Anca Alexandrescu este prima moderatoare tv, care a încercat o dezbatere între candidații la Primăria Capitalei. I-a invitat pe toți. În studioul Realitatea Plus, s-au prezentat doar doi: Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Deși moderatoarea și-a propus ca în timpul alocat, de o oră, să lanseze mai multe teme majore ale administrației Capitalei, dezbaterea s-a blocat din cauza unui fleac (neinteresant pentru marele public): insolvența Termoenergetica. Deși nu stăpânea bine subiectul, candidatul PNL a insistat cu acuzația că Firea nu a salvat instituția. De partea opusă, candidatul PSD a răspuns „ba da.” „Am transformat-o în companie pentru a putea primi fonduri de la stat și din fonduri europene,” a completat fostul primar.

Vădit iritat, Sebastian Burduja a vorbit tocmai când trebuia să tacă. Se vede că nu are experiență de dezbateri publice. Putea arunca ușor o altă temă de atac. Probabil că sfătuitorii săi nu i-au oferit variante de fugă.

Gabriela Firea a apărut extrem de calmă și stăpână pe situație. A răspuns la întrebările puse cu date și situații concrete. Nici ea nu poate obține punctajul maxim, fiindcă n-a știut cum să persifleze ridicolul situației. Adică, să dea flit unei discuții fără sens. Bucureștenii n-au nevoie de istorii administrative, ci de ceva mai concret: căldură și apă caldă.

Burduja – un candidat cu șanse în viitor

Un punctaj bun a obținut însă Burduja la funcția asociativă. Și-a expus proiectele de mărire a spațiilor verzi și de construcție a unui tunel nord-sud prin planșe 3D.

Unii spectatori ar putea crede că propunerile tânărului candidat sunt prea futuriste. Burduja n-a greșit deloc. Alegătorii votează candidații cu viziune. Stârnirea visului face parte din strategia de campanie eficientă, semn că pentru candidatul liberal turnanta de acum e doar o etapă. Se pregătește pentru asaltul final.

Atacul la adresa lui Nicușor Dan a fost bine calibrat. Doar că nu e credibil în mintea electoratului matur, care-și aduce aminte cu ce aplomb îl susținea pe candidatul independent de azi, în anul 2020, să câștige alegerile împotriva lui Firea.

Ideea de a se duela cu Firea nu e rea. I-ar fi putut cimenta voturile antipesediste, utile liberalilor în trecut și care se cuibăresc în traista lui Nicușor Dan.  Sfada care ar fi dus la puncte câștigătoare ambilor n-a prea ieșit. Ideea e că timpul e prea scurt și nu există un efect de campanie.

Liniștea electorală îl avantajează în mod cert pe primarul în funcție, poreclit de unii „Omul care n-a făcut nimic.”

Gabriela Firea nu plusează, nu riscă nimic

Sfătuită să nu iasă din paradigma omului cu experiență administrativă, Gabriela Firea n-a riscat deloc, semn că dorește să-și conserve poziția din coasta lui Nicușor Dan.

În cazul în care diferențele din sondaje între doi candidați sunt mici, asta în sondajele reale, specialiștii în campanii electorale recomandă menținerea tonului și a ritmului mesajelor, fiindcă orice greșeală poate costa.

Candidatul PSD s-a bucurat și de clemența moderatoarei, trebuie să recunoaștem.

De neînțeles e, însă, absența candidatului AUR, Mihai Enache.  A ratat momentul de grație al convingerii audienței că este un profesionist al administrației. Cât despre Cristian Popescu – Piedone, nu l-a pus nimeni să se prezinte beat în fața microfoanelor stațiilor tv.

Absența lui Nicușor Dan pare justificată. I s-a recomandat un „damage control.” Mai pe șleau, orice zici e împotriva ta. Alegătorii săi nu vor să vadă un Zeu căzut. El e apreciat pentru aura de incoruptibil. Electoratul său gândește prin lozinci, altfel nu se explică înțepenirea sa în vârful clasamentului, în mijloc de competiție.

Sebastian Burduja încearcă să seducă electoratul captiv al lui Nicușor Dan, dar din ce se vede (nu credem o iotă din măsurători), nu pare a fi convingător. În general, consumatorul achiziționează originalul, nu copia sa. Oricum, e prea târziu pentru el să schimbe strategia, dar prezența în teren îl ajută pentru bătăliile viitoare. Cel mai bine se învață din greșeli.

Din dezbaterea de ieri, candidatul PNL a apărut mai nesigur și puțin cam prea nervos. Gabriela Firea a zâmbit mai mult, iar profesioniștii comunicării știu ce spun. Și de ce spun.

Uneori, o față senină comunică mai mult decât șapte fraze. Aici, candidatul PSD a punctat maxim.

Prin absență, Nicușor Dan și-a conservat sacul de voturi.

Cine a câștigat ceva în plus? Nimeni.

Deh, PSD și PNL au votat legea unui singur tur de scrutin în alegerile locale. Acum, să se spele cu ea pe cap!

Partidul România Puternică propune referendum pentru donația bateriei Patriot

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nicolae Ciucă: România susține drepturile fundamentale ale Statului Israel de a exista
Cu ocazia sărbătoririi a 76 de ani de independență a statului Israel, președintele PNL, Nicolae ...