În fața Curții Supreme s-au adunat mai mulți protestatar

Rusia scoate în afara legii “Memorialul” victimelor stalinismului

Andrei Marcu ACTUALITATE INTERNATIONAL investigatii Principal

Curtea Supremă a Rusiei a decis închiderea Societății “MEMORIAL,” care avea o bază de peste trei milioane de victime ale comunismului, printr-o sentință publicată ieri, informează The New York Times.

“MEMORIAL” a fost înființat la sfârșitul anilor 1980, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, fiind dedicat studierii și condamnării abuzurilor din epoca stalinistă. Avea misiunea principală de sprijinire a victimelor și a familiilor acestora. Unul dintre cofondatorii grupului a fost laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, care a devenit primul președinte de onoare al Societății „Memorial.

Procurorul a cerut scoaterea asociației în afara legii pe motiv că deține printe membrii “agenți străini.”

Citește și: Tânărul „comunist” Gabriel Boric a câștigat alegerile prezidențiale din Chile

Fostul președinte al URSS, Mihai Gorbaciov, a cerut Procuraturii Generale să retragă plângerea

Fiica Nataliei Estemirova, o fostă membră a conducerii „MEMORIALULUI” ucisă în Cecenia pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului, în 2009, a reacționat la verdict: „Mama mea obișnuia să spună întotdeauna: Mai rău de atât nu se poate. Se pare că se poate.”

„Închiderea Memorialului este mai rea decât o crimă,” a declarat pentru The Moscow Times Vyacheslav Igrunov, un dizident din epoca sovietică și membru fondator al organizației. „Este o greșeală teribilă care se va întoarce împotriva autorităților.”

Regimul Putin vrea să șteargă crimele sovietice din memoria timpurilor

Mai mulți analiști sunt de părere că regimului Putin îi displace referirile la crimele comunismului. Lichidarea „MEMORIALULUI” este încă un pas în efortul lui Vladimir Putin, președintele rus, de a reformula moștenirea Rusiei printr-o serie de realizări glorioase, încercând să atenueze imaginea regimului sovietic adesea brutal. Kremlinul a lansat o mișcare agresivă împotriva organizațiile pe care nu le controlează, scrie The New York Times.

În România, cu ajutorul Consiliului Europei de la Strasbourg, s-a înființat la Sighet MEMORIALUL victimelor comunismului. Instituția coordonată de Ana Blandiana se mai bucură de o finanțare de la stat.

Cifrele neoficiale indică un număr de peste 50 de milioane de morți, numai în timpul conducerii lui I.V. Stalin. Doar în Ucraina au murit circa zece milioane de oameni în timpul regimului sovietic de înfometare.

Mihail Gorbaciov a fost primul conducător al URSS care a recunoscut crimele regimului stalinist. Prin Perestroika, programul său de guvernare, a deschis practic calea eliberării statelor est-europene, inclusiv a României, de sub jugul sovietic.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Zamfir-face-promo-la-revelionul-cu-dan-negru
Cel mai cunoscut român din lume face promo Revelionului lui Dan Negru
Dan Negru rămâne de mulți ani în topul audiențelor de Revelion. Astăzi, “cel mai cunoscut ...