Aroganța lui Fritz n-are limite / Cum a ajuns Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023?

Andrei Marcu ACTUALITATE

Primarul Dominic Fritz a încheiat Gala Timișoara – Capitală Europeană a Culturii cu un discurs, în care a vorbit despre faptul că Timişoara a arătat în acest an că poate imagina un viitor creativ, prosper şi solidar pentru întreaga Europă, construit pe unitate în diversitate. Nu a făcut nicio referire la artizanii acestui eveniment. Nu a avut demnitatea de a recunoaște meritele fostului primar și ale echipei asociației Tm-2023.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, cel care a avut o contribuție majoră în câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană, a prezentat, pe pagina sa de facebook, istoria adevărată a lungului drum către TM2023 și a oamenilor implicați, intitulată „Din respect pentru adevăr:”

”În 2010 și 2011, după ce s-a aflat că la nivel european s-a decis ca în 2021, una din capitalele culturale europene să fie dată de România, la nivelul cluburilor Rotary și Lions din oraș, au fost inițiate discuții privind oportunitatea candidării Timișoarei la acest titlu, jurnalista Lia Lucia Epure având chiar o prezentare PowerPoint în acest sens.

Primarul în funcție, Gheorghe Ciuhandu a făcut cunoscut că agreează ideea și este favorabil implicării Primăriei, ca actant principal, în demersurile ce urmează a fi făcute, dar și în exercitarea titlului, în cazul câștigării lui.

Un pas mic pentru omenire, un pas mare pentru univers

În 05.09.2011, un grup de inițiativă, cuprinzând 63 de persoane, ocupante de poziții de răspundere în administrația publică locală, în universități, în instituțiile culturale, în mass media, în diverse structuri asociative non guvernamentale, respectiv personalități pe cont propriu sau chiar simpli cetățeni preocupați de actul cultural s-a reunit în ședință de constituire a Asociației Timișoara 2021 -Capitală Europeană a Culturii. Printre ei, primarul în funcție Gheorghe Ciuhandu, rectorul UPT Nicolae Robu, directoarea Teatrului Național Ada Hausvater, jurnalista Lia-Lucia Epure, omul de afaceri Emil Cristescu, arhitecta Marcela Titz, etc.

Cu acea ocazie, s-a ales primul Consiliu Director, în componența:

  1. Codruța Popov
  2. Radu-Alexandru Nica
  3. Marcela Titz
  4. Sorina Jecza
  5. Violeta Mihalache
  6. Emil Cristescu
  7. Vlad Gaivoronschi

și s-a hotărât depunerea dosarului pentru dobândirea de personalitate juridică.

În 30.09.2011, Asociația Timișoara 2021 -Capitală Europeană a Culturii a dobândit statut juridic.

În 22.06.2012, s-a încheiat mandatul de primar al d-lui Gheorghe Ciuhandu și a început mandatul de primar al subsemnatului, Nicolae Robu.

În decembrie 2012, a fost cooptată în Consiliul Director al Asociației d-na Simona Neumann.

Jumătate de an mai târziu, în 01.07.2013, d-na Neumann a fost numită director executiv al Asociației și putem considera că începând cu această dată Asociația a devenit operațională.

În perioada 01.07.2013 – 30.10.2020, sub conducerea executivă a d-nei Simona Neumann și coordonarea Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș – cu primar Nicolae Robu, respectiv președinți succesivi Titu Bojin, Sorin Grindeanu și Călin Dobra -:

– s-a constituit echipa administrativă

– s-a constituit echipa de elaborare a proiectului / dosarului de candidatură

– s-a elaborat proiectul / dosarul de candidatură

– s-a realizat înscrierea în competiția pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii, prin depunerea proiectului / dosarului de candidatură (în 09.10.2015, termenul fiind 10.10.2015)

– s-a obținut calificarea în ”final four”, adică: într-o rundă finală a competiției, între doar 4 competitoare din cele 14 înscrise inițial în concurs și anume: București, Baia-Mare, Cluj, Timișoara (în 11.12.2015)

– s-a ajustat proiectul / dosarul de candidatură, conform observațiilor și sugestiilor juriului după etapa I a concursului

– s-a pregătit susținerea în fața comisiei de jurizare a proiectului / dosarului de candidatură

– s-a susținut în fața comisiei de jurizare proiectul / dosarul de candidatură

– s-a câștigat competiția, obținându-se, astfel, titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 (în 16.09.2016)

– s-au făcut pregătirile pentru exercitarea titlului câștigat

În 2020, dată fiind pandemia, am convenit cu Comisia Europeană decalarea anului de exercitare de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, la 2023.

În 30.10.2020, s-a încheiat mandatul de primar al subsemnatului, Nicolae Robu și a început mandatul de primar al d-lui Dominic-Samuel Fritz.

Liberalii recomandă prudență în evaluarea ofertei Austriei de intrare în Schengen

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Propunere de muzeu Phoenix, la Bastionul Timișoara
Consiliul Județean Timiș dorește amenajarea, la Bastionul Theresia, a unui muzeu dedicat trupei Phoenix. Acesta ...