Rareș Bogdan acuză Comisia Europeană că nu sancționează Austria pentru refuzul a ne primi în Schengen: „Austria nu mai este imperiu”
Peste puțin timp se va întruni Consiliul JAI, unde se vor relua discuțiile despre intrarea României în Schengen. Europarlamentarul român Rareș Bogdan a acuzat ieri Comisia Europeană că nu a luat niciun fel de măsuri împotriva Austriei pentru că blochează accesul României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a cerut ca, dacă și de această dată Viena se va opune aderării la Schengen, românii și bulgarii vor să începe controale „la sânge” ale trenurilor și camioanelor austriece, „ca nu cumva să se strecoare migranți ilegali.”
citește și: Deutsche Welle: românii ar prefera un președinte spumos, cu umor, care știe să vorbească
„Îi dau o veste proastă cancelarului Nehammer: Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile când împărăteasa Maria Tereza le-a pus ciobanilor români taxe așa de mari, încât i-a alungat din Transilvania lor, peste munți, în Valahia. Ungaria are miliarde de euro suspendate din cauza nerespectării statului de drept, Polonia la fel. Nu și Austria, care blochează accesul României și Bulgariei în Schengen și încalcă Tratatul fără să aibă nici un motiv plauzibil. E un mister de ce nu a declanșat Comisia Europeană procedura și contra Austriei, care a încălcat cinci articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din UE.” a declarat Rareș Bogdan de la tribuna Parlamentul European.
El a mai spus că, prin blocarea accesului României și Bulgariei la Schengen, s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci întregii economii europene.
„Dacă tot promovează doamna von der Leyen Green Deal și cere emisii zero, o anunț cu respect ceva: în fiecare an, camioanele care așteaptă și 24 de ore la frontiere generează 46.000 de tone de dioxid de carbon. Și, totuși, Austria a scăpat, când exact Comisia Europeană, gardianul Tratatelor, ar trebui să-i ceară despăgubiri.”
Contramăsuri propuse de Rareș Bogdan
Europarlamentarul român a mai adăugat că, în Consiliul JAI de peste două săptămâni, când se va discuta din nou aderarea la Schengen a României și Bulgariei, „Europa are șansa istorică de a elimina abuzul comis împotriva cetățenilor români și bulgari”. Dacă Austria se va opune din nou, el cere ca celelalte țări UE să permită românilor și bulgarilor să treacă fără controale, iar România și Bulgaria să controleze „la sânge” camioanele, trenurile și mașinile din Austria. „În cazul unui vot negativ al Austriei, cer respectuos statelor membre Schengen să-și dovedească respectul și susținerea pentru România și Bulgaria și să renunțe din proprie inițiativă la a-i mai discrimina pe români și bulgari, pemițându-le accesul în țările europene prin porțile de intrare sau culoarele Schengen,” a mai spus Rareș Bogdan.