Progresism vs suveranism în Polonia/ PiS nu mai face singur majoritatea după alegerile parlamentare de azi

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Polonezii votează astăzi în alegerile parlamentare. Favorit, potrivit sondajelor, este Partidul Lege și Justiție (PiS), care speră să câștige al treilea mandat, în timp ce opoziția clamează că PiS vrea să scoată țara din Uniunea Europeană. Dar nu va mai avea majoritatea și va trebui să facă alianță parlamentară cu partidul Konfederația, formațiune extrem de critică cu primul ministru Mateusz Morawiecki.

Aceste alegeri sunt foarte importante pentru unitatea europeană și viitoarea relație cu ucrainienii.

Cursa electorală din Polonia a fost dramatică. PiS s-a prezentat în fața alegătorilor drept o opțiune fermă pentru occidentalizarea țării și ștergerea urmelor comunismului.

„Aceste alegeri vor arăta dacă Polonia va fi guvernată de polonezi, de Berlin sau de Bruxelles,” a spus liderul PiS, Jaroslaw Kaczinski, la ultimul miting de campanie al partidului, desfășurat vineri, citat de Reuters.

Și-a construit sprijinul pe acțiuni sociale generoase, despre care spune că partidele rivale le vor opri.

Coaliția Civic-liberală, o caracatiță progresistă

Principalul său rival, Coaliția Civic-liberală (KO), condusă de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, a acuzat PiS de intenția de a scoate Polonia din UE.

Neoconservatorii lui Tusk sunt susținuți de o rețea vastă de ONG-uri, controlată de George Soros. Ei militează pentru drepturile LGBTQ, mai multă toleranță și încredere în relațiile cu Bruxelles-ul.

Interesantă e schimbarea de atitudine a PiS față de cauza ucraineană. Susținătorii mai vocali ai Ucrainei sunt opozanții.

Analiștii politici spun că Polonia s-ar putea confrunta cu o perioadă de instabilitate, dacă PiS nu reușește să-și asigure o majoritate.

Viitorul Uniunii Europene va depinde de alegerile de azi, avertiza Foreign Policy.

UE a sistat banii pentru reziliență. Agențiile de rating atacă

O opțiune ar fi să se bazeze pe parlamentarii din partidul de extremă dreapta Confederația, puternic susținut de tineri pentru tonul radical.

Indiferent cine câștigă, agențiile de rating cred că angajamentele de cheltuieli sociale mai mari vor fi greu de realizat, ridicând semne de întrebare cu privire la finanțele publice și făcând piețele nervoase.

Investitorii străini au atras 2,3 miliarde de dolari din obligațiunile guvernamentale interne și dețineau în iulie mai puțin de 15% din obligațiunile în circulație, cel mai scăzut nivel din peste un deceniu și sub media istorică de 20%, arată calculele JPMorgan, citate de Reuters.

Cozmin Gușă prevede un dezastru

“Dacă Tusk și Platforma Civică vor obține un scor neașteptat de mare, cu posibilitatea coagulării unei majorități cu motorizare americană, e previzibil că Polonia își va reseta major politicile internă și externă, cu mare potențial de turbulențe internă și regională. Pe lângă implementarea LGBT-ismului ca și componentă majoră de resetare, la pachet cu blocarea tendințelor suveranist-creștine, e previzibilă apariția unui parteneriat strategic ”fără limite” cu regimul lui Zelenski. În această linie, nu exclud nici un posibil rol de viitor proxy al SUA pentru Polonia, într-o probabilă upgradare a conflictului americano-rus, pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale din Rusia, apoi din SUA.

Aceasta e schița tabloului polonez ce se va desena începând de mâine în regiunea noastră, unele consecințe le bănuiți deja în baza descrierii de mai sus, pe altele le vom afla și vor fi spectaculoase, pentru că, în orice variantă de viitoare guvernare poloneză, se va demara un război geopolitic asimetric, ce va modifica textura relaționării în regiunea noastră, scrie Cozmin Gușă pe Solid News.

După tot ce a pățit pe mână americană, partidul lui Kaczinski se va îndepărta de relația cu Joe Biden, dacă reușește să câștige alegerile și să formeze noul guvern.

În sondajele preelectorale, PiS avea în jur de 40%, iar Platforma Civică cu 5-15% mai puțin. Ecartul dat de sociologi este îngrijorător și nu ajuta la predicții serioase. Konfederația stă la 9%.

Valeriu Stoica: Partidul care plătește prețul coaliției de guvernare este PNL

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Împăcare istorică între Nicu Covaci și Mircea Baniciu
Certați de peste trei decenii, Mircea Baniciu i-a întins sâmbătă o mână lui Nicu Covaci, ...