Ministerele Adevărului din insectarul avocatului Florentin Țuca
Ministerul Adevărului era, până de curând, o metaforă a romanului distopic “1984.” Avocatul Florentin Țuca a descoperit că ele chiar există, în plină democrație, în SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, UE și va fi deschis, în curând, și în România.
Chiar de Ziua Independenței Americii, judecătorul Terry Doughty, analizând cazul Missouri vs. Biden, a concluzionat că „în timpul pandemiei, guvernul american și-a asumat un veritabil rol de orwellian Minister al Adevărului.” În temeiul unui act RESTRICT (Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology), funcționari și autorități din zona securității naționale au competența de a eticheta discreționar drept „dușmani” persoane fizice sau juridice și de a le interzice accesul pe diverse platforme și aplicații, de a le aplica amenzi de până la 1 milion de dolari sau sancțiuni privative de libertate de până la 20 de ani.
În Canada, pe timpul revoltei camionagiilor, guvernul a format “The Freedom Convoy Commission,” entitate care a decretat că orice opinie dizidentă este ilegală dacă autoritățile publice o declară ca atare. Există un Minister al Adevărului cu funcționare permanentă, Communications Security Establishment (CSE), organism al cărui misiune principală este “combaterea dezinformării”, inclusiv pe calea somării unor companii precum Spotify, Tik Tok sau YouTube, de a îndepărta de pe platformele lor digitale informații „dăunătoare” („harmful”), făcând apel, de nevoie, la ochiul vigilent al „comisarului pentru siguranță digitală” („digital safety commissioner”).
Adevărul lor e altul decât adevărul nostru
În Uniunea Europeană este în vigoare Regulamentul Serviciilor Digitale (The EU’s Digital Service Act) care impune, și el, giganților care domină digitalizarea socială și socializarea digitală să aibă grijă mare, mare grijă!, ca să cenzureze „falsurile” și „informațiile susceptibile să amenințe siguranța persoanelor” („the content that could make people unsafe”). În conformitate cu surse dintr-o dragă jurisdicție membră a Uniunii Europene, în strânsă logodnă cu Regulamentul, apare și un Cod consolidat „de bune practici.”
În Marea Britanie, Legea Siguranței Digitale a permis înființarea Ofcom, o autoritate de reglementare și control care beneficiază de puteri imense, printre care sancționarea cu până la 10% din cifra de afaceri anuală a firmelor care nu-și îndeplinesc obligațiile de diligență în cenzurarea informațiilor „dăunătoare” sau acuzarea directorilor lor executivi care riscă sentințe privative de libertate de până la doi ani. Chiar și BBC și-a lansat “propriul ministeraș al adevărului, numit BBC Verify,” mai scrie Florentin Țuca pe blogul său.
În Franța funcționează deja Ministerul Tranziției Digitale si Comunicațiilor Franceze care poate interzice platforme ca Twitter.
În România, se va creea „un sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA) care să monitorizeze în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile celor mai influenți influenceri – jurnaliști, celebrități și demnitari. Scopul este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei, mai spune Țuca.
Întreg inventarul de Ministere ale Adevărului puteți citi AICI!