Alin Nica: până să avizezi reabilitarea unei clădiri istorice, la comisia de munumente, te mănâncă toți sfinții

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC

Timișoara are cele mai multe clădiri istorice din România, peste 14.000, a dezvăluit Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, în cadrul unei emisiuni la Prima News.  “Multe dintre acestea sunt cu risc seismic.” El a precizat că dacă vrei să le reabilitezi trebuie să treci prin hăţişuri birocratice, menţionând că multe investiţii au fost anulate din cauza acestei birocrații.

“Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice, peste 14.000 de astfel de clădiri, multe dintre ele sunt cu risc seismic. Din fericire, Timişul şi Timişoara nu sunt pe o falie care să pună în pericol atât de mare ca în Bucureşti aceste clădiri, dar chiar şi aşa faptul că majoritatea dintre clădiri nu sunt reabilitate, modernizare, consolidate, asta arată că e un risc la adresa celor care locuiesc în acele clădiri. Şi dacă vrei să le reabilitezi îţi trebuie atât de mult timp ca să treci prin hăţişurile birocratice încât de multe ori, multe investiţii, mai ales publice, au fost anulate de aceste condiţionalităţi de la monumente în special, foarte drastice şi stricte care au mărit costul de reabilitare şi care practic a lăsat în degradare zeci şi sute de astfel de clădiri. Am văzut pe propria piele. Avem un castel în mijlocul Timişoarei, Castelul Huniade, pe care dorim să îl reabilităm, documentaţia de reabilitare a durat patru ani, iar ca să avizezi la Ministerul Culturii, la comisia de monumente, te mănâncă sfinţii. Adică, durează doi ani numai să treci prin procedurile de la minister,” a afirmat Alin Nica, potrivit Ziua de vest.

În anul 2021, Institutul Național al Patrimoniului a deschis o sesiune de apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice. Unul dintre subprogramele pentru care au fost acordate finanțări nerambursabileeste Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente. Sumele au fost ridicole. Nu mai mult de o sută de mii de lei, dar și aceasta era condiționată de coplata în valoare de 10%.

Diminutivul și bășcălia la români

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Laureata „Casei Regale,” Alexandra Băluță, a terminat școala generală 194 din București, ca șefă de promoție
Alexandra Băluță, vedeta premiilor literare „Basmele Reginei Maria,” de trei ori locul întâi, în trei ...