Biden îl șantajează pe Erdogan / Vrei F-16? Dai votul Suediei

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

Pe marea planșă a puterilor lumii, se joacă ca-n curtea școlii. Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat că în discuția telefonică avută cu Recep Erdogan, acesta din urmă și-a repetat dorința de a achiziționa avioane de luptă F-16, în valoare de 20 de miliarde de dolari.

La rândul său, Biden i-a spus că Washingtonul dorește ca Ankara să renunțe la obiecția Suediei privind aderarea la NATO.

Biden: Vrem o înțelegere cu Suedia

„Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă vrea să discutăm detaliile pentru (livrarea aeronavelor n.r.) F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia, așa că haideți să facem asta. Vom relua discuțiile”, a spus Biden reporterilor Reuters.

Președinția turcă a confirmat că cei doi lideri au convenit să aprofundeze cooperarea în toate aspectele relațiilor lor bilaterale, care au crescut în importanță în fața provocărilor regionale și globale, scrie Reuters.

VIDEO: Dați un miliard de euro profesorilor și caramba!

NATO Vs. F-16?

Turcia a fost principalul opozant al intrării Suediei în NATO, iar alegerea lui Erdogan pentru un nou mandat de președinte ar putea debloca poziția inflexibilă a Ankarei. Joe Biden a adăugat că va discuta mai multe cu liderul turc. „Am ridicat această problemă cu el. Vom vorbi mai multe despre asta săptămâna viitoare”, a spus șeful de la Casa Albă.

citește și: Premierul liberal a găsit soluția reducerii pensiilor speciale: impozitarea cu 30% a pensiilor care depășesc salariul mediu brut

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO, o schimbare radicală a neutralității celor două state. Cererile de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO, conform Tratatului de bază. Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererea Suediei.

Congresul american nu e de acord 

Turcia caută să cumpere F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare din Statele Unite. Dar vânzarea a fost blocată din cauza obiecțiilor Congresului SUA cu privire la refuzul Ankarei de a da undă verde extinderii NATO, precum și a problemelor din domeniul drepturilor omului și a politicii în Siria, chiar dacă administrația Biden a spus în repetate rânduri că sprijină vânzarea de aeronave de luptă.

Ca un prim pas făcut în direcția concilierii celor două poziții, Congresul SUA a aprobat la începutul acestui an, la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO, un pachet aproape simbolic, în valoare de 259 de milioane de dolari, care include actualizări de software pentru avionică pentru flota actuală de avioane de luptă F-16 a Turciei.

Administrația Biden respinge oficial afirmațiile că Washingtonul leagă vânzarea F-16 de extinderea NATO.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Am găsit unde se ascunde miliardul de euro pentru profesori! Romtehnica cumpără blindate ușoare, în valoare de un miliard de Euro
În plină criză datorată grevei profesorilor, guvernul a găsit un miliard de Euro pentru înzestrarea ...