„Putinistul” Lula da Silva a biruit în alegerile prezidențiale din Brazilia

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Bătrânul Luiz Inácio „Lula” da Silva, fondatorul Partidului Muncitorilor, revine la conducerea Brazilei, după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care l-a învins, într-o cursă electorală extrem de strânsă, pe actualul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care nu a reușit să obțină un al doilea mandat la putere.

Lula a obținut 50,83% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,17% din voturi au mers către Bolsonaro, după ce au fost numărate aproape 99% din voturi, anunță BBC.

În vârstă de 77 de ani, împliniți în urmă cu câteva zile, Lula da Silva, care a mai condus Brazilia între 2003 și 2010, este una dintre personalităţile politice cele mai carismatice de la începutul acestui secol în America Latină și a fost unul dintre șefii de stat care au plecat de la conducerea țării cu o rată record de popularitate.

În aprilie 2018, Bulsanaro a reușit să-l bage pe Lula, cu ajutorul “justiției independente”, la închisoare, după acuzarea lui de corupție în „Operațiunea Spălătorie de mașini” („Lava Jato”), notează the Washington Post.

Decizia instanței a venit la câteva zile după ce “The Intercept” a publicat dezvăluiri conform cărora judecătorul Moro a colaborat cu procurorii în cazul fostului președinte, încălcând regulile procesului echitabil. Lula a fost eliberată în noiembrie 2019, după ce a petrecut 580 de zile în închisoare.

Vladimir Putin i-a transmis mesajul: “sper să avem o colaborare constructivă”

Scrutinul a fost câștigat atunci tot de Lula da Silva, dar la o diferență mai mare de voturi decât cea de acum.

Silva a avut în primul tur aproape 48 la sută din voturi, în timp ce Bolsonaro 43,6 la sută. Între cele două tururi, președintele în exercițiu a recuperat teren. În orice caz, este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985). De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985.

Vladimir Putin l-a felicitat pentru victorie și a transmis mesajul “sper să avem o colaborare constructivă.”

Bolsonaro a fost puternic susținut de SUA și de serviciile secrete americane, dar rata inflației crescute, sărăcirea populației, toate au dus la orientarea electoratului spre candidatul stângii.

Nicolae Ciucă nu vrea un schimb de ministere între PSD și PNL

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Bășcălii în coaliție / Dan Motreanu l-a ironizat pe Marcel Ciolacu, după ce președintele PSD l-a făcut pe Rareș Bogdan “Nea Ion de la Raion”
Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, îl trimite pe Marcel Ciolacu la bibliotecă. Prezent la Adunarea Județeană ...