Acuzat în Ucraina că e spionul rușilor, un tănăr a fost torturat de FSB

Marius Ghilezan INVESTIGAȚII ACTUALITATE INTERNATIONAL investigatii

Un fost purtător de cuvânt al companiei Energoatom, care administrează centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, a fost torturat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, pentru a spune că rușii nu controlează zona, afirmă Reuters, în articolul publicat azi “Omul încurcat de propaganda ucraineană.” Reporterii agenției prezintă călătoria de coșmar a lui Andrei Tuz de la poziția de patriot la paria. El a informat lumea că rușii au pus mâna pe centrala nucleară.

Călătoria lui Andrei Tuz, de la patriot ucrainean la paria, a inclus și scenele unei întâlniri cu ofițerii de informații care l-au obligat, sub tortură, să spună altceva decât a văzut.

Tuz a fost prins în bătălia propagandistică, cu mize mari între Kiev și Moscova, cu privire la soarta celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), serviciul de informații al țării, îl suspectează pe Tuz, în vârstă de 32 de ani, de colaborare cu armata rusă, potrivit unui document intern Energoatom din 11 iulie, văzut de Reuters. Energoatom este agenția ucraineană de stat pentru energie atomică care operează centrala. Documentul includea instrucțiuni pentru a pune capăt angajării lui Tuz.

Reuters nu a putut confirma că Tuz a fost torturat sau forțat să facă declarații publice pro-ruse.

Într-o declarație făcută recent de către SBU, instituția recunoaște că obiectivul Tuz este pus sub urmărire, dar că nu poate face dezvăluiri despre caz, fiindcă legea protejează secretul de serviciu.

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a răspuns la solicitarea Agenției Reuters de a-și spune punctul de vedere.

Actualul purtător de cuvânt al Energoatom, Leonid Oliniuk, a declarat reporterilor Reuters că Tuz nu mai era angajat la companie și că Tuz „a lucrat cu FSB”.

citește și: Românii consumă de 15 ani lăcuste

Forțele ruse au ocupat uzina din sudul Ucrainei de la începutul primăverii

La începutul lunii martie, pe măsură ce forțele ruse se apropiau de porțile fabricii, Tuz a postat în mod regulat videoclipuri pe Energoatom și conturile fabricii pe platforma de socializare Telegram și a făcut înregistrări video.

Într-unul dintre acestea, Tuz s-a uitat direct în cameră și a spus: „Atenție! Armele Federației Ruse trag în centrala nucleară Zaporojie.” În altul, el a povestit cum o clădire a uzinei a luat foc, iar pompierii nu s-au putut apropia din cauza împușcăturilor.

Armata rusă a preluat controlul fabricii în acea zi. Cam în aceeași perioadă, au capturat și orașul din apropiere, Enerhodar, unde locuiesc cei mai mulți lucrători ai uzinelor. Postările lui Tuz pe rețelele sociale s-au oprit.

Tuz a spus că a părăsit Enerhodar cu mama sa, mai în vârstă, în luna iunie, plănuind să plece în Georgia prin Rusia, din cauza temerii de a trece liniile controlate de Kiev.

Pe 21 iunie, mașina lui a fost oprită la un punct de control de poliție, la granița cu Rusia. I s-a arătat un document și i s-a percheziționat mașina. Un martor își amintește scena și confirmă situația reporterilor Reuters.

Potrivit lui Tuz, poliția rutieră l-a dus apoi la FSB, care l-a reținut pe Tuz și l-a transportat în orașul rusesc Soci, la aproximativ 90 de kilometri distanță.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Doi diplomați americani avertizează: 87 % din populația lumii nu ne urmează în Ucraina
87 % din populația lumii nu e de partea Americii în războiul din Ucraina, este ...