The New York Times susține că are documentele de spionaj ale lui Trump, dar nu le publică
The New York Times a intrat în posesia unor documente găsite la percheziția procurorilor la vila Mar-a-Lago a lui Donald Trump din Florida. Conform sursei citate, acestea era marcate ca ”top secret.” Dar nu le-a făcut publice. Titlul anchetei jurnalistice este: „Dosarele confiscate de la Trump fac parte din ancheta privind legea spionajului.” Publicația susține că erau extrem de secrete și puteau fi citite doar în unități guvernamentale securizate, conform unei copii a mandatului de percheziție.
Agenții federali îl anchetează pe Donald Trump, într-un dosar, privind posibilele încălcări ale legii referitoare la acțiuni de spionaj. Aceștia au confiscat în total unsprezece seturi de documente, inclusiv unele marcate „clasificat/TS/SCI” – prescurtare pentru „informații csecrete/sensibile,” conform unui inventar al documentelor confiscate în cadrul percheziției. Informațiile clasificate pot fi citite numai într-o unitate guvernamentală securizată, spun anchetatorii jurnaliștilor americani.
Departament de Justiție intenționează să aplice legea federală
„Nu este clar de ce Trump a dus documentele acasă. Anul trecut, ar fi mărturisit unor apropiați că el consideră documente prezidențiale drept proprietate personală. Când a vorbit despre corespondența sa prietenoasă cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, domnul Trump a spus: „Sunt ale mele”, potrivit unei persoane familiarizate cu corespondența. Anchetatorii au mai găsit și dosarul de rațiere a lui Roger J. Stone Jr., un vechi asociat de-al său, precum și materiale despre președintele Emmanuel Macron al Franței – împreună cu mai mult de o duzină de cutii,” spune The N.Y.T.
Fostul președinte susține că le-a desecretizat, conform mandatului său prezidențial.
citește și: VIDEO / Salman Rushdie, înjunghiat pe o scenă din New York. Publicul făcea poze
Un tribunal federal din Florida a dat procurorilor mandat de percheziție, după o solicitare din partea Departamentului de Justiție. The Wall Street Journal și The New York Times au obținut copii ale documentelor, dar nu le-au făcut publice.
Cele două publicații recunosc că anchetatorii n-au găsit declarația pe proprie răspundere, referitoare la un posibil delict, care a stat la baza acțiunii Departamentului de Justiție.