Prețul barilului explodează/ Trei țări europene, scutite de embargoul impus petrolului rusesc

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC Principal

Liderii Uniunii Europene au decis azi să restricționeze transportul de petrol din Rusia prin conducta Drujba.  Prețul țițeiul pe burse a atins un nivel istoric, de 124,64 de dolari/baril, astăzi, ca urmare a deciziei forului european, dar și al ridicării restricțiilor COVID-19 de către China, informează Reuters.

Embargoul se va impune la sfârșitul anului, potrivit surselor.

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra interdicției de a mai importa petrol rusesc. Decizia lor scutește, deocamdată, Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare de respectarea embargoului. Cea mai dură sancțiune de până acum împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, convenită peste noapte după săptămâni de certuri, are ca scop eliminarea a 90% din importurile de țiței ale Rusiei în blocul celor 27 de țări până la sfârșitul anului, au declarat oficiali înalți.

Germania va reduce la 9 Euro, abonamentul pe lună pentru pasagerii locali sau regionali, un preț istoric, susține Bloomberg, ca o variantă de sprijin pentru navetiști, în contextul măririi prețurilor la carburanți.

Interdicțiile urcă prețul pe burse 

„Scopul este de a opri agresivitatea Rusiei,” a declarat prim-ministrul leton Krisjanis Karins.  Două treimi din petrolul rusesc importat de UE vine prin cisternă și o treime prin conducta Drujba.

Interdicția asupra importurilor pe mare va fi impusă treptat, timp de șase luni, pentru țiței și opt luni pentru produsele rafinate, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

citește și: New York Times: România – prima țară din lume cu “reactor nuclear modular”

Celelalte două state sunt Cehia și Slovenia.

Țările europene depindeau, până la această decizie, în proporție de 23% de petrolul rusesc.

România depinde moderat de petrolul rusesc

În ceea ce privește România, țara noastră este peste media UE, în ceea ce privește dependența de puterea invadatoare: o treime din importuri sunt asigurate din Rusia, la nivelul anului 2020, 19% vin din țări europene și 49% din alte țări. Dacă analizăm cantitățile, suntem în categoria “5”, cu importuri de petrol între 10-24 milioane de tone. Adică în același segment cu țări ca Danemarca, Finlanda, Portugalia, Cehia, Austria și chiar Ucraina.

Cehia este scutită, iar România nu. Prețul litrului de motorină, azi la pompele din Cehia era de 1,87 Euro, puțin sub cel din România.

Experții susțin că în scurt timp, grație embargoului, litrul de motorină va depăși în curând pragul psihologic de 10 lei.

Ucraina a capitulat la Mariupol. Rusia ia în posesie Marea Azov

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Securistania
Se instituie plenar Republica securicilor! Mai simplu: Securistania. Prin noua lege, SRI devine ”capo di ...