Pactul militar secret dintre Insulele Solomon și China. Consecințe. Temeri
Comunitatea de informații a SUA a semnalat partenerilor din AUKUS (un fel de NATO pacific, dar fără Franța, realizat în septembrie 2021) că s-a semnat recent un acord secret militar între Insulele Solomon și China.
Timp de zeci de ani, Washingtonul a încurajat Canberra să gestioneze relațiile cu țările din Pacificul de Sud.
Guvernul australian nu a reușit să-și dezvolte o strategie de cooperare în zonă, ba mai mult a stârnit mânia Franței, după ce a anulat un contract de 80 de miliarde de dolari cu NAVAL Group, pentru producerea submarinelor cu propulsie nucleară.
SUA au scos, fără somație, Franța din noua alianță AUKUS pentru Pacific, multe dintre statele din zonă făcând parte în trecut din coloniile franceze.
În Insulele Solomon a început războiul dintre aliați și Japonia
Ultima dată când lumea internațională a acordat o mai mare atenție Insulelor Solomon a fost în 1943: mii de soldați americani și-au pierdut viața în bătălia de șase luni de la Guadalcanal, mai mult decât în patru ani de lupte în Afganistanul recent, scrie The Atlantic.
În urma atacului japonez asupra bazei americane din Pearl Harbor, în vara anului 1941, începea războiul dintre Japonia și Puterile Aliate, iar japonezii, căutând să-și protejeze flancul sudic, au invadat Asia de Sud-Est și Noua Guinee. În mai 1942, japonezii au lansat Operațiunea Mo, ocupând Tulagi.
În timp ce fregatele SUA fac exerciții complexe cu aliații în Oceanul Pacific, China acționează cu arma sa preferată: infuzia de bani.
citește și: Bloomberg îi dă dreptate lui Virgil Păunescu / Spray-ul nazal va fi vaccinul viitorului împotriva COVID-19
“China mânuiește o armă mai puternică decât o flotă de nave de luptă. De asemenea, spre deosebire de SUA, care sunt prinse într-o serie de tratate, angajamente și parteneriate – formale și informale – în întreaga lume, China nu are nicio alianță oficială cu nicio națiune. Aparenta sa apropiere de Moscova este relativ recentă, iar puținii săi parteneri pe termen lung, cum ar fi Pakistanul și Coreea de Nord, oferă mai multe dureri de cap decât ajutor,” susține The Strategist.
China este de departe cel mai mare partener comercial al Insulelelor Solomon. A acordat recent 120 de milioane de dolari pentru a permite solomonezilor să găzduiască Jocurile Pacificului din 2023.
Canberra a gestionat prost relațiile cu Insulele Solomon. Fostul guvernator australian susținea că primul ministru al Insulelor preferă să-și umple cuferele de bani, decât să-și gestioneze conflictele interetnice.
Este pentru prima oară după deschiderea unei baze militare în estul Africii, când China iese din matca sa militară.
China și Rusia sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli”, potrivit generalului Mark Milley. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade”, a spus el, citat de CNN.
Taiwan-ul este, la fel, în stare de alertă.
Nu se știe ce au negociat Putin și Xi, înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă
Rubla s-a întărit ieri la un nivel istoric.
China deține mai mulți dolari în trezorerii, decât FED-ul American.
India, Brazilia și Africa de Sud așteaptă un semnal pentru relansarea BRICS, un acord interstatal, rămas inactiv, în ultima perioadă.
Prezentul acord dintre Insulele Salmon și China stârnește nervozitatea în cadrul proaspetei alianțe AUKUS, făcută de americani, pentru a stârni rolul Australiei în zonă, dar guvernul progresist al lui Morrison nu face față situației complexe din Oceanul Pacific.
The Eurasia News susține că deține date că se pregătește construirea unei baze militare chineze și în Insulele Solomon.