Două curente de gândire în Germania: Pacifism și intervenție. Herta Müller pledează pentru sprijin militar acordat Ucrainei

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL OPINIE

Elitele intelectuale din Germania sunt profund divizate, în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, comentează The Guardian.

Războiul din Ucraina scoate la iveală viziuni diferite ale generațiilor cu privire la lecțiile pe care Germania ar trebui să le tragă din propria sa istorie și la participarea la conflicte sângeroase.

La câteva zile după ce guvernul german a anunțat că va trimite aproximativ 50 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard în Ucraina, 26 de artiști de faimă l-au îndemnat pe cancelarul, Olaf Scholz, printr-o scrisoare publică, să se abțină în a contribui direct sau indirect în conflict.

Revista Emma a publicat scrisoarea deschisă.

citește și: Pactul militar secret dintre Insulele Solomon și China. Consecințe. Temeri

Semnată de 26 de artiști și intelectuali proeminenți, printre care editorul feminist al Emmei, Alice Schwarzer, romancierii Martin Walser, Juli Zeh și Robert Seethaler, regizorii Andreas Dresen, Alexander Kluge și Helke Sander și actorul Lars Eidinger, scrisoarea condamna războiul și agresiunea rusă, ca „încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internațional”.

Cu toate acestea, semnatarii mai susțineau că a fost o greșeală că toată responsabilitatea războiului i s-a dat doar lui Vladimir Putin. Vinovați pentru un eventual conflict nuclear ar fi și alți ochi care n-au vrut să vadă pericolul.

Semnatarii l-au îndemnat pe Scholz să țină seama de „responsabilitatea istorică” a Germaniei, ajutând cele două părți să găsească un „compromis acceptabile amândurora.”

Scrisoarea a iritat ambasadorul ucrainean în Germania. Ministrul economiei, Robert Habeck, reprezentant al verzilor, i-a acuzat pe Schwarzer și pe co-semnatarii săi de „pacifism vulgar.”

Verzii susțin intervenția și ajutor militar Ucrainei

„Care este concluzia unui astfel de argument?” a întrebat politicianul Verde. „Practic, un pic de ocupație, viol și execuții publice ar trebui să fie acceptabile, iar Ucraina ar trebui să capituleze rapid? Nu cred că este corect.”

O altă scrisoare deschisă, publicată miercuri în publicația săptămânală Die Zeit, a extins acest contraargument, îndemnându-l pe Scholz să continue să sprijine apărarea Ucrainei cu echipamente militare.

Inițiată de fostul politician verde Ralf Fücks și semnată de 58 de artiști și intelectuali, printre care și laureata premiului Nobel pentru literatură Herta Müller, pianistul Igor Levit și președintele PEN-ului german, Deniz Yücel, scrisoarea susținea că împiedicarea unei victorii ruse în Ucraina ar fi în interesul Germaniei.

Depeșa intelectualilor stângiști mai afirmă că pacea nu trebuie negociată în condițiile supunerii Ucrainei Rusiei, ci din contră, Ucraina trebuie ajutată militar să reziste.

În fotografie Herta Muller și Svetlana Alexandrovna Alexievici, care este o jurnalistă, ornitologă și scriitoare belarusă, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură 2015 „pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră,” militând pentru înarmarea Ucrainei.

Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Viktor Orbán: adoptarea de către UE a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei ar fi un eșec istoric
Noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra importurilor de ...