Un profesor de comunicare descompune vizualul războiului: tancuri din „Digital Combat,” poze vechi cu copii și rachete din filme

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

„Se plângeau oamenii pe rețele că nu înțeleg de ce au unii creierele proaste când informația corectă este atât de accesibilă tuturor. Păi știu eu, vericule, de ce are omul mintea așa!?! Adă-încoa să o suim pe rampă, să ne băgăm pe sub ea, să vedem pe unde troncăne! Hai să stabilim mai întâi ce înseamnă informație corectă pentru presă și influenceri,” scrie profesorul Dan Pavel într-o postare pe rețelele de socializare. Textul circulă pe whatsapp.

“Deci: Imaginile cu tancul rusesc care strivea mișelește o mașină pe străzile orașului arătau un blindat antiaerian Strela-10 din dotarea armatei ucrainene. Acesta derapa în accelerare la ieșirea din intersecție și strivea accidental o mașină de pe sensul opus. Niciun oraș nu fusese cucerit de ruși pe data de 26 februarie. Ar fi fost cel mai entuziasmat tanchist din dotarea armiei sovietice. Există versiunea completă pe Rumble și Odysee.

Președintele Zelinski, „surprins” în tranșee. Dar acesta e rolul unui comandant de oști? Să stea cu cătanele?

Toate fotografiile cu Zelenski apărând patria din linia întâi, cu casca pe cap și uniforma militară, erau de la o inspecție din 2021. A ține conducătorul suprem al armatei în linia întâi ar fi fost o mutare de o prostie bubuitoare. Imaginea cu primarul care apăra Kiev-ul cu mitraliera era de la un eveniment din martie 2021. De altfel, un primar era cu mult mai valoros în administrarea logisticii de apărare a orașului. Nu ca pălmaș în tranșee. Că nu suntem în Republica Separatistă Bananistan unde caporalul în maiou și șlapi e și prim ministru, nu numai punct de apărare antiaeriană, mai comentează profesorul român.

citește și: Premierul Israelului – interesat mai mult de criza iraniană, decât de conflictul din Ucraina

Imaginile cu Suhoi-35 doborât de un avion ucrainean MiG-29 erau din Digital Combat Simulator (DCS World). Portretul pilotului ”Fantoma din Kiev” era un fotoșop atât de ordinar încât am râs 5 minute. Imaginile pe înserat cu avionul asupra căruia se trăgea de la sol în salvă rapidă de trasoare erau din jocul ARMA 3. Au făcut televiziunile un spectacol pe treaba aia de zici că voiau să-și deschidă ligă de gaming. Avionul care exploda ziua deasupra blocurilor era de la un accident aviatic la un show din 1993, când două avioane s-au ciocnit în zbor și un pilot s-a catapultat. Țin să precizez că niciuna dintre armatele implicate în conflict nu dețin avioane americane F-16 Falcon sau F-22 Raptor cum am văzut în imaginile de pe internet sau în capetele de pagină, mai spune Dan Pavel.

 

 

 

Onor la tancuri. Dar mai demult, nu acum (Fotografie aranjată pentru premiu)

Imaginile cu copilași care salută soldații ucraineni de pe blindat erau de la o paradă din 2016 folosite în campania de recrutare pentru Donbas. Fotografia fetiței în hăinuță roz, cu ursuleț în mână (sânga) și a frățiorului (dreapta), este unul din motivele pentru care fotograful a fost concediat ulterior, acuzat că își regiza imaginile de război (sursa Reuters).

Imaginile cu băiețelul plâns în mulțime și cu fetița cu basma din fundal erau de la evacuarea refugiaților din Kabul 2021.

Martirii ucraineni uciși pe Insula Șerpilor s-au predat fără represalii. Au fost prizonieri de război în Sevastopol, suficient de vii încât să poată fi returnați în văzul tuturor. Până și The Guardian sau USA Today au căzut în capcana asta. La CNN sau televiziuni românești nu aveam pretenții.

Ahed Tamimi a ajuns mare activistă

Fetița care confrunta un soldat rus la graniță cu Rusia este Ahed Tamimi, care avea 11 anișor când era surprinsă certând un soldat israelian, în Palestina anului 2012. Între timp, fata a devenit activistă pentru drepturile palestinienilor și a petrecut opt luni la închisoare din cauza asta. Prima explozie ”confirmată” în războiul ucrainean este explozia din 2015, din Tianjing. A doua explozie ”confirmată” în acest conflict este explozia unui depozit de combustibil din Novosibirsk, în vara lui 2021, iar a treia imagine redifuzată obsesiv este efectul unei acumulări de gaz dintr-un bloc din Magnitogorsk, Russia. Prima ”bombă termobarică” folosită de ruși este explozia uzinei chimice din China 2015, dar din unghiuri diferite (bombă dezmințită de Reuters).

Cea mai celebră imagine a fost difuzată de Antena 3 dintr-un film cu rachete, iar un ofițer de antieriană comenta.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Klaus Iohannis: “agresiunea militară afectează fundamental securitatea europeană”
Prezent la baza Baza Mihail Kogălniceanu, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva ...