Principatele române au abolit robia cu șase ani înaintea SUA
Ambasada SUA la București a publicat un mesaj cu ocazia comemorării și a recunoașterii dezrobirii romilor în Principatele Române. Totodată, Klaus Iohannis a spus că eliberarea romilor a arătat deschiderea noastră către occident.
“România și Statele Unite au eradicat sclavia după multe secole de nedreptate, însă societățile noastre continuă să se lupte cu ceea ce au lăsat în urmă rasismul și discriminarea. 20 februarie este o zi a comemorării și a recunoașterii dezrobirii romilor în Principatele Române. Nu trebuie să uităm vreodată sutele de mii de bărbați, femei și copii romi care au suferit din cauza sclaviei timp de peste cinci secole. Anual, în luna februarie, Luna Națională de Comemorare a Istoriei Populației Afro-Americane, serbată în Statele Unite, reamintește de milioanele de bărbați, femei și copii africani care au suferit și au pierit în mâinile brutalului sistem sclavagist. După cum spunea Secretarul de stat Blinken: „Doar înfruntând adevărul dureros al trecutului nostru, fără a ezita să ne îndeplinim responsabilitățile pentru a contracara rasismul sistemic, vom reuși să creăm un viitor mai bun,” se spune în documentul trimis presei.
Când au fost dezrobiți țiganii?
Ce nu se spune în conținutul depeșei e că Principatele Române au dezrobit țiganii încă din 1855 în Moldova și în 1856 în Țăra Românească. Inițiativa a fost a lui Barbu Știrbei. Abolirea sclaviei s-a făcut în SUA de abia în 1862 de către Abraham Lincoln, candidatul la președinție de atunci.
“Lupta cu manifestările rasiste şi xenofobe, depăşirea prejudecăţilor, precum şi atingerea egalităţii reale de şanse pot fi asigurate prin educaţie şi cultură, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Dezrobirii Romilor.
citește și: VIDEO / La München, Dîncu s-a făcut de mirul pământului cu engleza lui de baltă
„Actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul şi construcţia naţiunii,” mai spune președintele român.
Dezrobirea țiganilor a fost un obiectiv al Revoluției de la 1848. Înfrângerea revoluției nu a permis dezideratul. Această acțiune făcea parte din programul progresist al Revoluției din 1848 Aarhimandritul Iosafat Snagoveanul, luând parte la această revoluție, a fost ales membru în Comisia pentru dezrobirea țiganilor, împreună cu Cezar Bolliac și Petrache Poenaru.
SUA nu are încă un ambasador în România. Interimatul este asigurat de David Muniz, un Chargé d’Affaires ad-interim, fost diplomat american în Malaezia și Rusia.