Republicanii și America de după Trump
Marea dilemă a Partidului Republican din SUA este ce se va face după mandatului lui Donald Trump, al cărui staff a lansat deja șopârla, prin Wall Street Journal, că va înființa un nou partid “Patriot Party”?
Senatul american a amânat votarea impeachment-ul (punerea sub acuzare a fostului președinte american). De altfel, constituționaliști celebri au spus că procedura ar fi o premieră. Impeachment-ul este legiferat pentru un președinte în funcție, nu pentru un om obișnuit, cum este Trump acum. În cazul în care Trump ar fi pus sub acuzare, pentru că ar fi îndemnat la revoltă, s-ar crea un precedent periculos. De fapt, Deep-state-ul cu care s-a luptat, dar a fost învins, în cele din urmă, la fel ca Emil Constantinescu în anii 1998-2000, vrea să-i interzică printr-o sentință judecătorească dreptul de a mai candida la alegerile prezidențiale din 2024.
La fel ca la noi, firmele care au finanțat Partidul Republican, giganți ca Walmart, JPMorganChase, AT&T, Comcast și Amazon, au anunțat că sistează donațiile pentru o perioadă nedeterminată.
Ce se fac Republicanii fără banii lor? Au de ales. Ori banii, ori trumpism.Cu Trump sau fără el.
Presiunea statului nevăzut e imensă
Citește și: Au scos bustul lui Churchill din Biroul Oval
Pentru cei care nu știu, Partidul Republican s-a format în 1854 împotriva expansiunii spre vest a stăpânilor de sclavi. Mai aproape de ziua de azi, Partidul Republican a funcționat ca un melanj între conservatorii sociali și interesele de afaceri.
America este o democrație reprezentativă, nu populară. De aceea elitele politice sunt mai bine triate. Cam cum era la noi înainte votul cenzitar.
Republicanii au fost preferați de antreprenori pentru că militau pentru impozite mai mici și reglementări reduse, dreptul de a purta arme, într-o perioadă nesigură, fiind determinați în lupta pentru libertatea religioasă.
„Partidele politice vor deveni în viitor inginerii puternice, prin care bărbații vicleni, ambițioși și fără principii vor fi capabili să submineze puterea poporului și să uzurpe, pentru ei înșiși, frâiele guvernului, distrugând apoi chiar sistemul care i-au ridicat pe nedrept la putere”. (George Washington 1796)
Republicanii au de ales între progresism și conservatorism
Administrația Trump a schimbat regula. A mărit bazinul electoral al republicanilor prin atragerea simpatiilor albilor, prin politicile anti-imigrație și prin creearea noilor locuri de muncă. Și cel mai mare atu al său, atragerea de partea sa a creștinilor americani, nu prea ortodocși de fire.
Revolta din Capitol Hill, atât de mediatizată de presa mainstream, a spart paradigma. Astfel, există voci republicane care vor să-l arunce pe Trump peste bord. Exact ca la noi. Când nu mai ești profitabil, partidul te aruncă la gunoi. E în psihologia elitelor să calce pe cadavre.
citește și: Moștenitorii SECURITĂȚII pun mâna pe 200 de MIL de lei, pentru campania vaccinării
Numai că Trump a impus politici noi, aducătoare de prosperitate. A protejat producătorii americani, prin restricțiile impuse comerțului liber, a stimulat apetitul clasei de mijloc pentru securitatea socială, a dat de pământ cu adversarii economici ai SUA (nu mă gândesc numai la China). Alți politicieni republicani ar putea decide că Trump a dovedit că trumpismul nu este deloc dăunător organismului politic.Îl aruncă peste bord pe Trump (la recomandările Deep State-ului, vezi cum l-a aruncat PSD pe Liviu Dragnea), dar naționalismul economic și social nu va putea fi răzuit, ca timbrul de pe plic, pentru a-l refolosi la o nouă corespondență. Faptul că Senatul a amânat discutarea și votarea punerii sub acuzare e un semn. Fie că republicanilor le e teamă că vor crea un precedent (dreptul cutumiar e baza justiției americane și cele britanice)și vor deschide cutia Pandorei, când oricare candidat ar putea fi invalidat printr-o decizie a majorității parlamentare la un moment dat, fie de teamă că de Trump te poți lepăda, dar de trumpism nu.
Va găsi senatorul republican McConnell încă 15 din partidul său pentru a-l trimite pe Trump la lada de gunoi a istoriei?Problema liberschimbiștilor că oamenii mor,dar dacă ideile legate de viața lor triumfă, apariția sau dispariția omului e secundară, avea să spună Corneliu Coposu, înainte de călătoria sa spre veșnicie.
Republicanii au de ales. Fie cu progresul, fie cu Trump, fie cu neadecvarea.
Dacă noi românii cu studii în SUA susținem ceva, nu ne legăm de om. Ci de ideea care l-a aureolat. Să fie clar pentru imberbii politici.
Discursul de adio al lui Donald Trump: „mișcarea pe care am început-o abia începe”