Când vor avea loc alegerile locale?

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE OPINIE

PSD ar putea împinge alegerile locale în primăvara anului 2021, susţin surse politice pentru Adevărul.

PSD are majoritatea parlamentară. Guvernul Orban a decis printr-o Ordonanţă de Urgenţă prelungirea cu încă şase luni a mandatelor aleşilor locali. OUG-ul trebuie însă aprobat prin lege de către Parlament.

Mai mult, Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) şi Victor Ponta (ProRomânia) au depus un proiect de lege prin care data alegerilor locale să fie stabilită, în premieră, de Parlament, prin lege organică.

PSD are o majoritate singur în Senat.

Surse din conducerea partidului au explicat pentru ziarul “Adevărul” care e miza. ”PNL va fixa data alegerilor locale în funcţie de sondaje. Dacă liberalii vor sta bine în vară, după ce trece criza, Orban va fixa alegerile locale în luna septembrie. Dacă nu, le va împinge în decembrie, în preajma alegerilor parlamentare. Deci PNL şi-ar fi creat un avantaj electoral prin stabilirea datei alegerilor locale. Noi am corectat acest lucru. Data scrutinului va fi stabilită de Parlament, nu de un guvern care stă cu ochii pe sondaje”, a spus unul dintre liderii social-democraţi.

Citeşte şi: Acuzaţiile lui Rizea: Mircea Geoană a luat şpagă, prin intermediar, 100.000 de euro

Folosind pretextul pandemiei, PSD ar putea prelungi mandatelor aleşilor locali până în vara anului 2021, susţin surse politice.

Președintele Iohannis a anunțat acum câteva zile, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni, că alegerile locale și cele parlamentare vor fi amânate, în cazul în care organizarea lor reprezintă un factor de risc pentru siguranța cetățenilor. Președintele a spus: „Îmi doresc să avem alegeri locale la toamnă și alegeri parlamentare la termen, dar nu voi tolera să avem alegeri sub semnul pandemiei!,” conform RFI.

PSD doreşte să le amâne cu un an.

Cine va avea câştig de cauză?

PNL îşi pune însă speranţele în CCR care să considere anticonstituţionale prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Potrivit medicilor, în octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, deci România ar fi forţată să intre din nou în carantină. Prin urmare, nu se va mai putea ieşi la urne. Strict politic, Guvernul preferă să organizeze alegeri locale cât mai devreme, astfel încât să scape de mulţi dintre primarii PSD. În ciuda erorilor de guvernare, liberalii conduc în sondaje cu un scor în jur de 35%, deci pleacă favoriţi la alegeri, mai susţine comentariul din “Adevărul”.

Fotografia reprezintă harta alegerilor primarilor din 2016

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Fulminanta ascensiune a BITANULUI / Cum a ajuns bătăuşul din Suhaia demnitar al statului român
Cea ce s-ar putea numi “Fenomenala ascensiune a lui Bitanu’“ nu e decât un fenomen ...