Regina vorbește, politicienii britanici ascultă

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

În plină criză legată de Brexit, de scandalurile din Parlament și de instabilitatea guvernului condus de Theresa May, un mesaj al Reginei Elisabeta a II-a, adresat la aniversarea unei organizații pentru femei, a provocat o rumoare uriașă în rândul politicienilor. Suverana a făcut doar apel la bun-simț dar oamenii politici de la putere și din opoziție, probabil simțindu-se cu proverbiala muscă pe căciulă din cauza modului în care au gestionat Brexit-ul, s-au simțit vizați direct.

Coroana face apel la bun simț și înțelegere

Mesajul Reginei, venit la aniversarea a 100 e ani de la crearea Institutului Femeilor din Sandringham, localitatea unde suverana are o reședință, poate părea banal. Dar în condițiile actuale de tumult creat de politicieni, este o adevărată gură de aer proaspăt:

„Accentul continuu pus pe răbdare, prietenie, orientare către comunitate și grija față de nevoile altora, sunt importante astăzi ca și atunci când a fost fondat acest grup, acum mulți ani. Firește, fiecare generație are noi provocări și oportunități. Atunci când căutăm răspunsuri pentru epoca modernă, eu prefer metodele care și-au dovedit eficacitatea, precum vorbitul politicos cu alții și respectarea punctelor de vedere diferite; unirea pentru a găsi direcție comună; atenția continuă către imaginea de ansamblu. Aceste abordări sunt perene și le recomand tuturor.”

Deși mesajul Reginei Elisabeta a II-a a fost unul general, nu înseamnă că este deteșat de realitățile curente, a spus chiar corespondentul BBC pe Casa Regală. „Este imposibil să ne imaginăm că șeful statului ar folosi aceste sintagme fără ca cineva să realizeze că se referă la dezbaterea politică din prezent” a afirmat jurnalistul Nicholas Witchell.

Politicienii britanici nu au rămas impasibili la cuvintele Suveranei

Cei care au avut urechi să audă, au auzit și au reacționat. Șeful de la Finanțe, Philip Hammond, a spus că remarcile Reginei sunt foarte înțelepte: „Nu cred că cineva va fi mirat să audă că Regina îndeamnă la compromis în toate subiectele controversate, să căutăm un drum comun și să mergem înainte”. Mesajul Reginei Elisabeta a II-a a fost aplaudat și de alți membrii ai guvernului May, printre care și ministrul Muncii și Pensiilor, Amber Rudd, care a spus că monarhul a oferit „cuvinte înțelepte”. Atât Philip Hammond, cât și Amber Rudd, sunt susținători ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar în baza acordului agreat de Theresa May cu liderii de la Bruxelles.

Regina, cel mai bine informat om din toată Marea Britanie

Regina Elisabeta a II-a cântărește foarte bine fiecare cuvânt pe care îl spune în public, astfel încât să nu-și depășească atribuțiile constituționale, să nu fie acuzată de favoritism politic sau nu provoace controverse în jurul Monarhiei. Suveranul este neutru din punct de vedere al partidelor, dar asta nu înseamnă că nu are un rol politic. Puterile Coroanei nu sunt deloc simbolice, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Dar sunt folosite foarte rar și mai ales atunci când este nevoie.

Regina este șeful statului. Audiențele sale săptămânale cu premierul în funcție sunt tratate cu maximă seriozitate de către ambele părți. Un flux constant de cutii roșii pline cu documente oficiale trece pe prin mâinile Suveranei, ceea ce înseamnă că este familiarizată cu toate temele zilei. BBC a surprins la fix rolul Coroanei în societatea britanică. „Atunci când aerul este plin de otravă, când acuzații de trădare și perfidie sunt aruncate de colo-colo, ea a vorbit din nou ca să încerce să calmeze o națiune febrilă. Este dreptul ei și datoria ei.”

România ce are în fruntea statului?

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tudorel Toader: Desemnarea completelor de 5, făcută cu încălcarea continuă a legii
O încălcare a legii cu caracter de continuitate, așa a caracterizat ministrul Justiției, Tudorel Toader, ...