Tabloul electoral al generalului ceh se mută la București, cu ștecher și prize?

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

Se zice prin târg că Nicolae Ciucă ar fi asistat de aceiași consultanți care l-au făcut pe Petr Pavel, fost lider al Comitetului Militar NATO, președinte al Cehiei. Aceștia i-au recomandat ostașului ceh să scrie o biografie. A și apărut sub titlul: “În prima linie.” Strategia de campanie a omului de arme din Cehia era căutarea păcii și a liniștii din sânul euroatlantic, în condițiile în care adversarul a provocat frica de război printre alegători.

Nu e prima oară când politicienii români recurg la strategi din străinătate și încearcă să adopte tactici asemănătoare, uitând și nesocotind tradițiile, obiceiurile și condițiile locului. Revoluția de catifea de la Praga a fost altceva decât revoluția de sânge de la Timișoara și București. Un disident recunoscut, Vaclav Havel, avea altă statură în elita societății, decât profesorul Emil Constantinescu, răsărit din Solidaritatea Universitară post-umanistă.

citește și: David Popovici – dixit: trebuie să nu lași mulțimea să te controleze, ci tu să folosești energia ei pentru a te mobiliza

Există asemănări între Pavel și Ciucă, dar și multe deosebiri. Se spune că ar fi fost colegi la Pentagon. Amândoi au deținut funcțiile de șefi ai Marelui Stat Major și s-au numărat printre primii comandanți de trupe în străinătate. Ambii au salvat vieți ale camarazilor străini. Pavel pe ale unor legionari francezi, Ciucă pe ale unor americani în Nassiriya (Irak).

În alegerile din iarna anului trecut, Petr Pavel a candidat ca independent, împotriva fostului premier Andrej Babic (trumpist). La conducerea statului era Miloš Zeman, un pro-rus recunoscut, dar guvernul era alcătuit de forțele proccidentale și condus de Petr Fiala, mare susținător al drepturilor Ucrainei de a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei.

În turul doi al alegerilor prezidențiale, Pavel a unit toate partidele de dreapta și cele civice, adunând  90 % din voturile diasporei. Prezența la vot a fost de 70,25 %, cea mai mare înregistrată vreodată la alegerile prezidențiale din Cehia.

Aceste alegeri au fost o confruntare între două personalități, dar mai ales între două moduri de a face politică.

Trump de Cehia vs generalul de Pentagon

Numit „Trump de Cehia,” Andrej Babis, un comunist bogat, devenit prim ministru printr-un concurs de factori, și-a uzat tolba de promisiuni, făcute în urmă cu mai mulți ani. El a condus partidul ANO (Yes) de sorginte conservatoare. În momentul cursei prezidențiale, nu mai era la guvern.

Pentru că dărâmarea vine la pachet cu anticorupția, i s-au făcut mai multe dosare penale. A fost acuzat de două ori de malpraxis economic. De fiecare dată, i s-a ridicat imunitatea. În mandatul său, prosperitatea cehilor a scăzut. Oamenii au trecut cu greu prin pandemie. Guvernul Babis nu a avut susținere occidentală. Aici e diferența.

Campania electorală a lui Babis a fost greșit segmentată pe atacuri sub centură la adresa lui Pavel, acesta fiind acuzat că trimite tinerii cehi la război în Ucraina. Bine sfătuit, militarul de carieră a ripostat: politicienii decid cine merge la război, nu generalii.

Victoria lui Petr Pavel din ianuarie 2023 a fost precedată de victoria alianței partidelor de dreapta, în alegerile din noiembrie 2022.

Rezervistul a avut o coaliție proaspătă de aur și trei iepuri electorali

Coaliția de guvernământ Spolu (Împreună), care include Partidul Civic Democrat (ODS) al prim-ministrului, Uniunea Creștin Democrată-Partidul Poporului (KDU-CSL) și Tradiție, Responsabilitate, Prosperitate 09 (TOP 09), l-a susținut pe Petr Pavel pentru alegeri prezidențiale. Generalul în rezervă n-a alergat singur în primul tur al alegerilor.

Fostul rector al Universității Tomas Masaryk din Brno, Danuše Nerudová (independentă), s-a clasat pe locul trei, cu 13,93% din voturi în primul tur, Pavel Fischer (independent) (6,75% din vot) și Marek Hilser (independent) (2,56%). Cum s-ar zice au existat trei iepuri de câmp care au adunat 23 % din voturile dispersate. Aceștia l-au susținut, în runda finală, pe generalul Petr Pavel. Să nu uităm, între turul 1 și turul 2, patru partide au muncit la campania electorală a lui Pavel.

După aflarea rezultatelor, noul șef al statului a mulțumit tuturor alegătorilor, care s-au prezentat la vot și „au adus un omagiu democrației.” „Nu văd niciun învins sau câștigător în aceste alegeri prezidențiale,” a spus Petr Pavel.

Întrebarea întrebătoare e dacă strategii pot monta ramele unui tablou parlamentar victorios pentru dreapta românească? Găsesc ei trei iepuri electorali?

PNL explică de ce a costat două milioane de euro campania de promovare a cărții liderului Nicolae Ciucă

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nicolae Ciucă a fost șef de promoție la Facultatea de interarme, în anul 1995
Pe holurile Universității Naționale de Apărare Carol 1 se află plăcuțe cu șefii de promoție ...