Soluția guvernului Ciolacu pentru a ține în frâu creșterile de prețuri la energie electrică și gaz, din aprilie 2025
La 31 martie 2025 va expira plafonarea a tarifelor la gaze și energie, introdusă de Guvern pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, iar Executivul Ciolacu caută deja soluții pentru tempera o creștere bruscă a prețurilor. Soluția șefului Guvernului este de a scădea prețurile de pornire la prima licitație pentru proiectele de energie regenerabilă și care vor beneficia de mecanismul schemei de ajutor de stat „Contracte pentru Diferență” (CfD).
Energia regenerabilă și schema de ajutor de stat CfD vor fi pârghiile pe care Executivul le va utiliza pentru a menține prețul la energia electrică accesibilă pentru cetățeni. Capacitățile limită de producție care pot aplica pentru schemă sunt de 1.000 MW în eolian și 500 MW în fotovoltaic.
Prețurile de pornire a licitației de acces la schemă au scăzut la 82 de euro/MWh pentru proiectele eoliene, de la 93 de euro/MWh, respectiv 78 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice, unde prețul anunțat inițial era de 91 de euro/MWh pentru fotovoltaic.
Ce este schema CfD
România și-a asumat, prin PNRR, introducerea mecanismului „Contracte pentru Diferență”, prin care statul să finanțeze instalarea unor capacități de producție din energie regenerabilă (eolian și fotovoltaic) cu o capacitate totală de 5.000 MW. Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investitorii care vin cu propuneri de proiecte noi, vor avea garanția prețului de vânzare a energiei din partea statului, indiferent de modul în care vor vinde energia produsă.
Schema CfD este un ajutor de stat ce va fi acordat pentru diferența între două prețuri: cel al pieței, pentru care se calculează o referință și cel de exercitare, cu care vine fiecare investitor care vrea să participe la licitație pentru a se califica la schemă. Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească de la stat diferența dintre cele două prețuri. De cealaltă parte, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferența către stat.
Cum va folosi Guvernul acest context pentru a asigura energie ieftină românilor
Măsura de plafonare a tarifelor la gaze și energie, introdusă de PSD și prelungită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, va expira la începutul anului 2025. Executivul Ciolacu a demarat pregătirile pentru măsurile de tranziție și a tempera o creștere bruscă a prețurilor.
Astfel, Guvernul a aprobat deja, prin Ministerul Energiei, această schemă de ajutor de stat CfD pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eolian și fotovoltaic). Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 5 august.
Pentru a asigura însă energie și mai ieftină ieftina cetățenilor, Guvernul Ciolacu pregătește acum o modificare a Ordinului, prin care să reducă prețul primei licitații pentru CfD, care va avea loc în acest an. Practic, noile prețuri de exercitare de la care va porni licitația vor fi de 82 de euro/MWh pentru proiectele eoliene și de 78 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice, potrivit unor surse citate de Economedia. Noile niveluri de preț maxim sunt semnificativ mai mici decât cele existente acum în Ordin, de 93 de euro/MWh pentru eoliene, respectiv 91 de euro/MWh pentru fotovoltaic.
REUTERS / Armatele din Europa de Est se luptă să înroleze tineri