PNL ar vrea să se salveze, din nou, cu ajutorul PSD
Este din nou blocaj în coaliția de guvernare cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, după ce liderii PNL refuză să aplice calendarul agreat în luna martie. Atunci, liderii PSD și PNL au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, dar și devansarea alegerilor prezidențiale în septembrie. Acum însă, liberalii ar vrea alegerile pentru viitorul președinte să fie mutate în noiembrie sau decembrie, de teamă că Nicolae Ciucă n-ar putea ajunge în turul II.
Deși la alegerile din 9 iunie PNL a avut un scor mare față de prognosticuri, liberalii au pierdut fiefuri importante cum ar fi Suceava, Maramureș, Caraș-Severin sau Prahova. Conform noilor calcule ale liderilor PNL, Nicolae Ciucă, prezidențiabilul partidului, nu ar ajunge în turul doi, în ciuda campaniei pentru Ciucă, demarată încă din luna mai.
În 2 iunie, adică înainte cu o săptămână de alegerile locale și europarlamentare, întrebat de o posibilă schimbare a datei alegerilor prezidențiale, Ciucă spunea: ”Rămân în septembrie, aşa cum au fost anunţate. (…) Am închis cu decizia să avem alegerile prezidenţiale în septembrie”.
Argumentele PNL, demontate de ei înșiși
Argumentele aduse de către liderii PNL în spațiul public privind modificarea datei agreate pentru alegerile prezidențiale sunt inexplicabile, având în vedere declarațiile făcute de aceștia încă din luna martie.
Spre exemplu, unul din motivele invocate de președintele liberal pentru a amâna alegerile prezidențiale ar fi perioada campaniei electorale care s-ar desfășura în luna august, lună de concedii pentru mulți români, sau suprapunerea cu începerea noului an școlar.
”Urmează să avem o perioadă de două luni de vară până în septembrie. Știu foarte bine care sunt activitățile fiecăruia dintre noi. Este perioada de vacanță, de concedii”, a spus Ciucă zilele trecute.
Însă, în luna martie, Nicolae Ciucă avea o cu totul altă părere. Întrebat în cadrul unei emisiuni televizate de ce se organizează alegerile prezidențiale în luna septembrie, Nicolae Ciucă argumenta că ”alegerile trebuie să se desfășoare pe baza unei perioade de timp în care să se facă campanie, fără să se suprapună peste alegerile parlamentare”.
”Era o perioadă de suprapunere (n.r. – prezidențiale cu generale) care nu lăsa să se înțeleagă pentru ce se făcea campanie. E important să subliniem că am avut mereu o prezență mare la vot la prezidențiale pentru că se alege cea mai reprezentativă persoană, așa că e nevoie de ceva distinct”, spunea Nicolae Ciucă, în luna martie, la Digi24.
În ceea ce privește suprapunerea procesului electoral cu debutul noului an școlar, probabil cineva ar trebui să îi reamintească liderului PNL că elevii sunt la școala și în luna octombrie, și în noiembrie și chiar și în luna decembrie.
Ratarea turului II la prezidențiale, eșecul final al PNL
În ultimii 20 de ani PNL sau, după caz, PDL, a fost la guvernare de nenumărate ori doar prin voința și dorința președintelui României, fie că a fost Traian Băsescu sau Klaus Iohannis. Astfel că singura șansă a liberalilor de a ajunge la guvernare în următorii ani este să dețină în continuare, funcția prezidențială. Victoria categorică a PSD la alegerile locale dă șansa social-democraților nu doar să câștige pentru prima dată după 20 de ani alegerile prezidențiale, ci ar putea aduce o nouă victorie și la parlamentare și, implicit, guvernarea în următorii ani.
Potrivit unor surse politice, calculele de pe masa liderilor PNL arată că, în acest moment, șansele ca Nicolae Ciucă să ajungă în turul II sunt la limită. Un eventual eșec al PNL la alegerile prezidențiale ar aduce ruperea partidului urmașilor lui Brătianu. Acest lucru ar presupune debarcarea actualei conduceri PNL și reorganizarea taberelor interne fix înainte de alegerile parlamentare. Tensiunile interne după eșecul de la prezidențiale ar putea duce la demobilizarea liderilor PNL din teritoriu și, implicit, la un scor dezastruos la parlamentare, lucru care i-ar putea scoate cel puțin pentru următorii ani, din zona guvernamentală.
Liderii PNL sunt conștienți de aceste scenarii și încearcă, de fapt, să împingă alegerile prezidențiale în noiembrie, sperând că cele trei luni îl vor ajuta pe Nicolae Ciucă să mai crească în notorietate și cu speranța că Marcel Ciolacu, principalul contracandidat cu șanse reale de câștig, va renunța la candidatură. Astfel ar putea salva cel mai vechi partid – PNL – de la cel mai mare eșec din istorie.
PSD vrea alegeri prezidențiale la data stabilită
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, așa cum s-a agreat anterior în cadrul coaliței de guvernare.
”Eu nu pot să mă mai uit în ochii nici unui șef de partid din România dacă aș veni ca premier să spun că schimb data alegerilor din septembrie. Am spus clar că nu voi anunța comasarea alegerilor dacă nu am un calendar clar și asumat în coaliție. Dacă vrem să mergem cu șmecherie, șmecheria se oprește la poarta Palatului Victoria. Guvernul României e guvernul României. Dacă vrei respect de la români, trebuie să te ții de cuvânt,” a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, vineri.