Produsele românești, promovate de Ciolacu în vizitele externe: micii, mierea, magiunul și ceramica, suprizele cu care premierul și-a cucerit interlocutorii
În fiecare vizită oficială externă, premierul Marcel Ciolacu promovează produsele tradiționale și cultura din România prin cadouri pe care le oferă oficialilor cu care are întrevederi. Aflat într-o vizită în Germania, prim-ministrul Ciolacu i-a dus premierului bavarez Markus Söder mici românești de la restaurantul La Cocoșatu, cunoscută fiind pasiunea acestuia pentru bucătăriile tradiționale.
„Aș dori să vă invit cât mai curând la București să vizitați și Delta Dunării și, nu în ultimul rând, castelul lui Dracula. Eu îmi mențin părerea, indiferent cât de mult usturoi o să mâncăm, să nu mergem într-o noapte cu lună plină și să mergem într-o noapte cu lună normală”, i-a spus premierul Ciolacu lui Söder.
În replică, premierul bavarez i-a spus: „Cred că e suficient dacă mâncăm înainte mici. Conțin atât de mult usturoi, încât nu vor mai avea curajul vampirii să se apropie de noi. Vă mulțumesc foarte mult. Vă urez mult succes la Campionatul European. Dar dacă veți juca împotriva Germaniei, să știți că nu vă mai urez succes”.
În afară de carnea de mici furnizată de Marycarn Prod, Marcel Ciolacu i-a pregătit premierului bavarez și alte produse tradiționale românești de la RadicStar, o fabrică din Argeș specializată în fabricarea produselor pe bază de carne.
Aceste cadouri de protocol nu sunt doar simboluri ale ospitalității românești, ci și ambasadori ai patrimoniului nostru cultural. Acestea sunt atent alese pentru a reflecta diversitatea tradițiilor românești.
Magiunul de Topoloveni a ajuns la Papa Francisc
Obiectele de artizanat, precum icoane pictate manual, covoare tradiționale și ceramică de Horezu, sunt cadouri frecvent oferite de premier în vizitele sale externe. Aceste obiecte sunt lucrate cu măiestrie de meșteșugari locali și reflectă cultura românească. De exemplu, ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, este apreciată pentru modelele sale unice și tehnica tradițională de realizare.
Premierul Marcel Ciolacu i-a dus produse tradiționale și Papei Francisc în vizita oficială pe care a avut delegația Guvernului României în luna februarie. Pe lângă un tablou semnat de Marian Furtună, realizat în amintirea vizitei în România a Suveranului Pontif, cu beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici care au murit în închisorile comuniste, Marcel Ciolacu i-a dăruit Papei și Magiun de Topoloveni, dar și borcane cu miere și cătină. Alegerea cadourilor cu astfel de produse nu este întâmplătoare, România fiind cunoscută pentru calitatea mierii sale și a produselor apicole.
Preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a primit din partea șefului Executivului mai multe cadouri simbolice, printre acestea numărându-se o replică a bastonului mareşalului Alexandru Averescu şi o minge de fotbal semnată de fostul antrenor al Naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, şi de fiul acestuia, actualul selecţioner, Edi Iordănescu, dar și un tricou cu semnăturile fotbaliştilor din „Generaţia de aur”.
La nivel protocolar, cadourile tradiționale nu sunt doar obiecte, ci sunt considerate instrumente de diplomație culturală. Prin intermediul lor, premierul Marcel Ciolacu dorește să construiască punți de legătură între România și alte națiuni, promovând astfel o imagine pozitivă a țării noastre. Acestea sunt alese cu grijă pentru a reflecta diversitatea și bogăția culturală a României, fiind un testament al identității noastre naționale.
Cadourile tradiționale românești oferite de premierul Marcel Ciolacu în vizitele externe reprezintă esența culturii și tradițiilor românești, fiind ambasadori ai ospitalității și autenticității noastre. Prin aceste daruri, România își exprimă respectul și prietenia față de alte națiuni, promovând astfel o diplomație nu doar culturală, ci și economică de succes.
Paradigme ale securității internaționale – carte de Alexandru Cristian