Mexicul rămâne suveranist / Victorie zdrobitoare a „femeii de gheață”

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Claudia Sheinbaum a fost aleasă duminică prima femeie președinte al Mexicului cu o majoritate covârșitoare, conform rezultatelor oficiale preliminare, scriind astfel istorie într-o țară afectată de mult timp de machismul exagerat, transmite agenția AFP.

Fosta primăriță a orașului Mexico City a obținut între 58 și 60 % din voturi, cu mult peste rivala sa din opoziție, fosta senatoare de centru-dreapta Xochitl Galvez, care a obținut între 26 și 28% din voturi în acest scrutin cu un singur tur de scrutin, potrivit președintelui INE, Guadalupe Taddei.

Ea va ocupa timp de șase ani Palatul prezidențial, succedându-i mentorului său, președintele în funcție Andrés Manuel López Obrador, cunoscut sub inițialele sale, Amlo, cel care anul trecut cerea oprirea iraționalului război din Ucraina.

Obrador a solicitat anul trecut intrarea Mexicului în BRICS

Va continua programul lui Obrador 4 T, a patra transformare.

Prima a fost independența, obținută în 1810, a doua reforma și separarea bisericii de stat din 1858 și revoluția mexicană din 1910.

Obrador și-a definit doctrina ca umanistă.

Proamericanul Jorge Alvarez Maynez a obținut între 9 și 10% din voturi.

Opoziția a scos sexismul ca narativ. Sheinbaum a fost acuzată că se îmbracă asemenea unei fetițe invidioase. În prima dezbatere prezidențială, Gálvez a poreclit-o pe Sheinbaum „doamna de gheață”, considerând-o rece și lipsită de inimă – un afront direct la impresia societății că femeile sunt calde și mămoase.

„Nu vă voi dezamăgi,” a promis Claudia Sheinbaum, președinta aleasă a Mexicului, în primele sale declarații după primele rezultate parțiale care o plasează cu mult în frunte.

„Voi deveni prima femeie președinte al Mexicului,” a adăugat ea apoi în fața susținătorilor săi, anunțând că partidul său, Mișcarea pentru Regenerare Națională (Morena), a obținut o „majoritate calificată” în Congres.

Opozantul său, Xóchitl Gálvez, susținea în timpul campaniei electorale că programul Claudiei Sheinbaum “4T” este populism ieftin. Mai mult, ea a sugerat că  Sheinbaum va trăi sub umbra autoritară a mentorului ei.

Armand – Tuță – mânuță

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Gabriela Firea: Copiii din Sectorul 5 merită grădinițe și școli ca-n Sectoarele 3 și 4
Peste 7.000 de copii nu au prins loc anul trecut la creșele și grădinițele din ...