Interpretarea ultimului sondaj INSCOP: PNL va sprijini PSD să nu cadă

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Ultimul sondaj de opinie al INSCOP Research, realizat la comanda News.ro, evidențiază dinamica electorală a ultimei decade. Dintre toate partidele, PNL are cea mai mare creștere a intenției de vot dintre partidele chestionate. De la 25,6%, în luna martie, la 26,7%, în această lună. Deci, aproape un procent. Analiștii consideră acest rezultat ca o consecință a bunei organizări a conferințelor județene și o accelerare a aparițiilor publice ale liderilor. Sigur, că se poate pune și pe seama căderii abrupte a PSD, doar că electoratele celor două formațiuni fac parte din bazine diferite.

Dar iată rezultatele:

În luna aprilie, 28.4 % dintre alegători indică PSD ca partid pe care-l vor vota (față de 30.6% în martie), PNL: 26.7% (față de 25.6% în martie), AUR: 14.4%  (față de 17.4% în martie), Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) 10.8 %  (față de 9.8% în martie), SOS România: 3.7%  (față de 4.3 % în martie), UDMR: 5.3 % (față de 4 % în martie), Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (față de 3.1% în martie): 3.3 %, Partidul Pro România: 1.9 % (față de 2.4 % în martie), REPER: 1.9 %, 1.6 % PUSL: 1.9 %, 2,7 % optează pentru alt partid.

PSD a pierdut 2,2 % din electorat, doar într-o singură lună. Acest lucru se datorează, în primul rând, lipsei de hotărâre în a nominaliza un candidat propriu la alegerile locale din București, alegătorii considerând opțiunea pentru un independent un semn de slăbiciune. În plus, indecizia lui Marcel Ciolacu de a-și asuma candidatura la președinție poate fi un alt aspect al prăbușirii în sondaje.

De remarcat că, după 24 de ore de la publicarea datelor INSCOP, liberalii n-au sărit la gâtul colegilor de alianță, asta însemnând că animozitățile au fost trecute cu succes. Echilibrul se menține în coaliție, în ciuda unor critici din spațiul public. Moderația lui Ciucă, buna desfășurare a conferințelor județene au adus puncte serioase, mai spun unii analiști.

Se mai știe din sociologia comunicării că odată intrat pe povârniș, e practic imposibil de a mai urca. Dacă în trecut, PSD era umărul de sprijin al PNL, iată că rolurile se inversează. PNL pare că susține PSD să nu cadă.

VIDEOCLIPUL PRIMARULUI DIN CIMITIR / Nicolae Ciucă: să scrieți pe poarta de intrare: „porunca lui este viaţă veşnică!”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Gabriela Firea a ieșit la atac: jumătate dintre bucureșteni se spală la ibric
Chiar din prima zi de campanie electorală, Gabriela Firea a ieșit cu un atac dur ...