Papa Francisc: cu Dumnezeu, suferința nu are niciodată ultimul cuvânt
Catolicii și greco-catolicii sărbătoresc astăzi Sfintele Paști. Paștele Ortodox va fi la începutul lunii mai.
În Rugăciunea din Sâmbăta Mare, înainte de Învierea lui Hristos, Papa Francisc a cerut credincioșilor să mediteze la suferințele lui Isus pe drumul spre Golgota, la privirea îngăduitoare a Mariei, la femeile care își oferă ajutorul, la Simon Cireneul și Iosif din Arimateea. “Toate aceste figuri provoacă un examen de conștiință, care devine apoi rugăciune,invocându-l pe Isus.”
Călătoria lui Isus de-a lungul Văii Plângerii, în opinia Papei Francisc, poate fi interpretată ca o lecție profundă despre rugăciune, compasiune și iertare. „Cu Isus, niciun mormânt nu poate acoperi bucuria vieții.”
Tăcerea lui Isus
“La prima stație, tăcerea lui Isus în fața condamnării nedreapte întruchipează rugăciunea, blândețea și iertarea, demonstrând puterea transformatoare a suferinței oferite ca dar. Această tăcere, adesea străină de umanitatea modernă mereu ocupată și zgomotoasă, subliniază importanța ascultării inimilor, în timpul rugăciunii,” a spus Papa Francisc în Predica din Sâmbăta Mare.
“Pe măsură ce Isus poartă greutatea crucii (a doua stație), îmi vin în minte experiențe comune de durere, dezamăgire și eșec. În ciuda poverilor pe care le purtăm, Isus ne invită să găsim alinarea în E. Iubirea ne dă elan, putând să ne ridicăm, chiar și după ce cădem,” a continuat Înaltul Pontif.
Maria: Un dar pentru umanitate
Întâlnirea cu Maria – mama lui Iisus (stația a patra) – este momentul când Mântuitorul o dăruiește umanității, subliniază Papa Francisc, conform Vatican News, în Rugăciunea din Sâmbăta Mare. “Ea întruchipează harul, recunoașterea minunilor lui Dumnezeu și recunoștința, îndemnându-ne să apelăm la ea pentru alinare și îndrumare. Țăranul Simon din Cirene, care a preluat povara Crucii (stația a cincea), are semnificația nevoii de căutare de ajutor în mijlocul provocărilor vieții, subliniind importanța smereniei și a încrederii în ceilalți,” a mai explicat Papa Francisc.
Curajul compasiunii
În mijlocul batjocurii mulțimii (stația a șasea), actul plin de compasiune al Veronicăi, care a șters fața lui Isus, ilustrează “dragostea în acțiune,” în opinia Suveranului Pontif. ”În ciuda umilinței și a înfrângerii, forța lui Isus de a se ridica după cădere (a șaptea stație) oglindește propriile noastre lupte cu presiunile vieții și capacitatea noastră de mântuire prin iertarea lui Dumnezeu,” a mai zis Francisc.
Măreția femeilor
“Întâlnirea cu femeile din Ierusalim (stația a opta) ne îndeamnă să contemplăm măreția, adesea trecută cu vederea, femeilor, care manifestă empatie și compasiune profundă. Privindu-l pe Isus dezbrăcat de hainele sale (stația a noua), mironosițele ne invită să vedem divinitatea în suferință, îndemnându-ne să renunțăm la superficialități și să nu devenim vulnerabili.
În cea mai întunecată oră a abandonului (stația a unsprezecea), strigătul lui Isus exprimă suferința lui Dumnezeu în mijlocul furtunilor vieții. Răscumpărarea hoțului (stația a douăsprezecea) transformă crucea într-un simbol al iubirii, oferind speranță chiar și prin moarte. Îmbrățișarea de către Maria a lui Isus fără viață (stația a treisprezecea) semnifică acceptarea și credința în puterea transformatoare a iubirii.
În cele din urmă, purtarea lui Iosif din Arimateea (stația a paisprezecea) evidențiază reciprocitatea iubirii, indicând faptul că fiecare rugăciune făcută lui Dumnezeu primește o răsplată abundentă,” a încheiat Suveranul Pontif.
Presa din întreaga lume comentează că Papa Francisc a apărut în Basilica Sfântului Petru în cărucior, el suferind de o boală a articulațiilor, având 87 de ani. El a renunțat în ultimul moment la Procesiunea Sfintei Cruci de la Coloseum. În ultima perioadă Papa Francisc a acuzat o bronșită rebelă. În tinerețe i-a fost extirpat un plămân.