Trupa de mercenari a lui Horațiu Potra din Congo și compania Wagner
Doi mercenari români au fost uciși și patru răniți, în timpul atacurilor dintre rebelii M23 și armata președintelui Felix Tshisekedi, considerat o putere pivotală a Moscovei în inima Africii, informează presa internațională.
O investigație media demonstrează că la Goma, localitate din Republica Congo, sunt sute de mercenari români, care stau într-un hotel.
Horațiu Potra, originar din Mediaș, conduce o trupă de 400 de mercenari români în diferite lupte în republicile central-africane.
“Un angajat al Poliției de frontieră din Congo, de la aeroportul din Goma, dezvăluie că în 22 decembrie anul trecut, a ștampilat mai multe pașapoarte ale unor cetățeni din România, coborâți din Boeing-ul 737, închiriat de compania română Hello Jets. Într-o fotografie datată 2 ianuarie, apare un civil, cu o armă AK-47 în mâini. Acest om este un mercenar experimentat din România: Horațiu Potra,” scrie publicația germană TAZ.de.
Potra are peste 30 de ani de mercenariat
Născut în 1970 în orașul românesc Mediaș din Transilvania, Potra s-a alăturat Legiunii Străine Franceze, pe la sfârșitul anilor 1990, când a devenit șeful gărzii de corp a emirului Qatarului. De la începutul mileniului, el este prezent, în cea mai mare parte a timpului, în Africa, unde a antrenat gărzile de corp ale fostului președinte al Republicii Central-africane, Ange-Félix Patassé și i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte, mai zic jurnaliștii germani.
Din 2002, sub numele său de război „Locotenent Henry,” a avut de-a face și cu liderul rebel congolez Jean-Pierre Bemba, care îl ajuta pe Patassé în Republica Centrafricană cu organizația sa rebelă MLC (Mișcarea pentru Eliberarea Congo-ului). În 2016, se spune că Horațiu Potra ar fi antrenat bodyguarzii actualului președinte Faustin Touadéra în Republica Centrafricană, în numele Moscovei.
Publicația germană nu se pronunță dacă gruparea lui Potra a fost pe statul de plată al companiei de mercenari ruși Wagner. Totuși, în urma unei alte investigații Deutsche Welle lansa ipoteza unei astfel de colaborări.
Congo este al șaselea stat francofon din Africa centrală cu probleme militare
Potra este directorul general al companiei românești de mercenari Associata RALF, cu sediul la Sibiu în Transilvania, precizând pe site-ul său că antrenează bodyguarzi pentru VIP-uri, protejează „zonele sensibile” precum minele din Africa și antrenează forțe speciale.
Legislația română nu prevede drepturi pentru mercenari. Cei care se angajează pe bază de contract trebuie să știe că nu au drepturi legale, similare cu ale celorlalți militari.
Se spune că fiecare mercenar primea 5000 de dolari pe lună.
Potra nu a răspuns la telefoanele jurnaliștilor.
De câteva luni de zile, președintele Felix Tshisekedi se luptă cu rebelii din M23, o bătălie veche reluată.
Rebeliunea M23 a fost un conflict armat în Kivu de Nord, Republica Democrată Congo, care a avut loc între Mișcarea 23 Martie și forțele guvernamentale între 4 aprilie 2012 și 7 noiembrie 2013. S-a încheiat cu un acord de pace, între unsprezece națiuni africane și trupele M23 s-au predat în Uganda.
Luptele s-au reluat.