Marcel Ciolacu pierde aproape jumătate din electoratul PSD

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

Ultimul sondaj al INSCOP, instituție apropiată pădurilor, îl dă pe Mircea Geoană pe primul loc în intențiile de vot ale românilor, fiind pe un trend crescător.

Interesant e că pentru prima oară românii își exprimă cea mai mare încredere într-un independent. Actualul secretar general adjunct al NATO este creditat cu 27.7 %, fiind urmat de Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), cu 21.8%, iar George Simion (AUR), cu 18.9%. Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12.1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10.5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4.3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3.1%. 1.6% spun că ar vota alt candidat, relevă datele sondajului INSCOP.

Din tabelul alăturat, se observă o serie de date interesante.

Mircea Geoană ar lua voturi de la simpatizanții tuturor partidelor parlamentare, dacă ar candida independent. La ora actuală, se pare că a convins 33,5 dintre social-democrați, 24,1% dintre liberali, 9% dintre AURiști și 22% dintre useriști.

Cât privește datele măsurătorilor legate de Marcel Ciolacu, acesta – surpriză – ar obține doar 52% dintre voturile pesediștilor, 34,8% dintre cele ale liberalilor – cifră incredibilă – l-ar vota pe președintele PSD. Șeful guvernului ar obține și un bonus de cinci puncte de la susținătorii AUR și USR.

O altă surpriză e încrederea mare a liberalilor în Elena Lasconi. Aceasta ar aduna, în cazul unei candidaturi la președinție – 17,9% din voturile liberale. Doar 32,9% dintre useriști au încredere în ea.

De departe cel mai consolidat vot îl are George Simion, tangent cu formațiunea sa: 76,2 % dintre auriști l-ar vota.

Diana Șoșoacă încă se mai bucură de încrederea a 13,9 dintre votanții AUR și o altă surpriză, ar convinge 3,5% dintre alegătorii USR.

Se simte nevoia unor scurte comentarii!

Nicolae Ciucă nu apare în acest sondaj, semn că cineva din Pădure nu îl agreează, de aceea nu a fost măsurat.

Marcel Ciolacu e într-un picaj dramatic, fără șanse de redresare. La ora asta mai convinge doar 52 % dintre pesediști. Noi credem că panta lui va fi tot mai descendentă și va trebui să lase locul fie Gabrielei Firea, fie lui Mircea Geoană, dacă vrea ca partidul său să aibă primul președinte după 20 de ani.

Din studiul lui Ștefureac, fost bursier Soros și șef de cabinet al lui Maior, fost director al SRI, reiese că armonia din coaliție s-a distribuit bine pe lanțul politic spre masa alegătorilor PSD și PNL. 34,8% dintre liberali ar merge și cu Ciolacu la președinție, fapt care în urmă cu patru ani ar fi fost de domeniul absurdului.

Din datele ultimei acțiuni de sondare a opiniei publice, se relevă un parcurs tot mai consolidat al lui Mircea Geoană ca un candidat al PSD. Finala o va juca, firește, cu George Simion, într-un spectacol al democrației. Unde sunt liberali? Ca să nu mai spunem despre deriva USR.

În cazul în care Marcel Ciolacu se va încăpățâna să candideze, în toamna anului viitor va pierde tot. Buzoianul e șmecher. Nu se avântă pe coamă fără să măsoare de două ori cordelina.

Vi se pare mare scorul Dianei Șoșoacă? Captează disperarea românilor și e în ton cu mulți dintre aceștia. Aplică Fereastra Overton, în contextul în care George Simion s-a mai europenizat, dar rămas într-o extrem de abilă poziție de fixare a temelor de agendă publică. Interesul liderului AUR e să nu-și ostilizeze simpatizanții Dianei Șoșoacă. În turul doi are nevoie ca de aer de voturile lor. Poate mai aduna și de la liberali, dacă reușește să urce ștacheta spre elite.

Dar, de ce a fost uitat Nicolae Ciucă din studiul pădurilor?

Cu datele la zi, încheiate la toți nasturii, se prefigurează o finală Geoană – Simion. Învingător nu e cel mai euro-altantist, ci catalizatorul nemulțumirilor românilor. A răsfoi agenda cetățeanului nu este un fapt greu de tocmit. Doar că lipsește interesul politic.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Motreanu (PNL): Pensiile nu se vor mări fără combaterea evaziunii fiscale
Mărirea pensiilor cu 40% nu poate fi efectuată fără combaterea evaziunii, susține Dan Motreanu, prim-vicepreședinte ...