Prezent la Moscova, Adrian Severin a pledat pentru interzicerea, în dreptul internațional, a războaielor de tip “proxy”

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Adrian Severin, fostul ministru de externe al României, a spart barajul de sancțiuni impus Rusiei și a fost singurul român – după modelul american “Two Track diplomacy” („backchannel diplomacy„) care a participat la cea de-a XI-a Conferință privind Securitatea Internațională care s-a desfășurat în perioada 13-16 august 2023, la Moscova.

În fața oficialilor ruși și chinezi a abordat curajos o serie de idei novative din ceea ce ar trebui să fie noul drept internațional.

  • interdicția folosirii teritoriului unui stat, de către un alt stat pentru a ataca un stat terț, Ceea ce numim noi proxy) Deci, a beligeranțelor prin intermediari;
  • transparența proceselor de înarmare;
  • apariția unei entități independente și suverane, având dreptul de a se asocia cu alte asemenea entități în formule confederale, fie la reunificarea cu statul din care entitatea autodeterminată a fost smulsă (vezi cazul Kosovo)
  • stabilirea unor condiții clare de intervenție a vreunui organism internațional în teatrele de operațiuni militare;
  • Facilitarea negocierilor politice de încetare a focului, fără condiții prealabile;

Adrian Severin a stricat feng-shui-ul din Aleea Alexandru

Într-un text ulterior Conferinței, Adrian Severin a criticat absența reprezentanților statului român la Conferință, spunând căîn relațiile dintre state nimic, cu excepția intereselor și a geografiei, nu este etern și nimic nu este personal.”

A fost invitat de către Ministerul Apărării Federației Ruse, în calitate de “expert independent.” Printre cei din urmă s-au numărat și personalități venite din unele state UE și NATO (Austria, Canada, Germania, Turcia, Ungaria), precum și din Japonia și Coreea de Sud.

La Conferință au participat conducători ai instituțiilor de stat cu competențe în domeniul politicii externe, de apărare și de securitate din țări aparținând continentelor asiatic, african și sud-american, Europa fiind reprezentată la nivel guvernamental de Rusia și Belarus (acestea sunt, neîndoielnic, națiuni europene). Președintele Federației Ruse, Ministrul Apărării, Ministrul Afacerilor Externe și Directorul Serviciului de informații externe al Rusiei s-au adresat Conferinței. O prezență remarcată în chiar sesiunea de deschidere a fost cea a Ministrului Apărării Republicii Populare Chineze.

“Diplomația are în centrul său comunicarea, dialogul. Dialogul cu oricine, dar, mai ales, cu cei care au opinii și interese adverse. Fără dialog speranța înțelegerii este deșartă și pacea este în pericol,” mai este de părere diplomatul român.

citește și: Ministerele Adevărului din insectarul avocatului Florentin Țuca

În materialul remis presei a catalogat “România – drept ventrilocul unei mari puteri.”

El mai consideră că viitorul lumii este multipolaritatea.

P.S. Pentru cei care se miră cum un diplomat român poate să meargă la Moscova, în plină criză, reamintim că în anul 1918, Regele Ferdinand a investit șase guverne de orientări politice diferite, în funcție de desfășurările de forțe militare, în primul război mondial.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Candidează sau nu candidează? / Crin Antonescu (fost președinte PNL): Eduard Hellvig – “o ipoteză de luat în seamă”
Crin Antonescu a fost întrebat, într-un interviu la „Gândul,” despre o eventuală candidatură a lui ...