PSD și PNL sunt condamnate să guverneze împreună, este concluzia a patru analiști politici

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC

Chestionați pe tema disensiunilor din coaliție de către Digi Tv, analiștii politici Andrei Țăranu, Sebastian Lăzăroiu, Alina Mungiu Pippidi și Adi Zăbavă au fost de acord că actuala coaliție PSD-PNL nu se va rupe din rațiuni geopolitice și de oportunitate pentru viitoarele alegeri.

Profesorul Andrei Țăranu, prodecan al facultății de științe politice, este de părere că “cel mai probabil PSD și PNL vor rămâne împreună, cel puțin până în primăvara anului viitor sau până pe 9 iunie, după alegerile europarlamentare.”

Prodecanul mai crede că voința președintelui Klaus Iohannis este pentru păstrarea coaliției de guvernare și că în perioada următoare vor fi consemnate mult mai multe diferende între liderii celor două partide din guvern.

Lăzăroiu: AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial în administrația Băsescu, susține și el că “e greu de crezut că se vor despărți până la primul scrutin de anul viitor. Stabilitatea politică în regiune e încă puternic încurajată de SUA și Uniunea Europeană.” Cu toate acestea, spune Lăzăroiu, situația bugetară a României stimulează forțele centrifuge din ambele partide, care vor suferi, inevitabil, pierderi electorale. Variantele posibile ale PNL și PSD pentru anul electoral 2024 sunt, în opinia sa, doar două: 1. Participare separată în alegerile locale și parlamentare, urmată de coaliție la guvernare post-alegeri. 2. Participare în alianță electorală/politică la locale și parlamentare, cu împărțirea prealabilă a celor două funcții executive (președinte, premier). Explică Sebastian Lăzăroiu: “În prima formulă, PNL nu poate visa mai mult decât rolul de partener minor la configurația de putere. La fel, în prima formulă, nu este garantată câstigarea funcției de președinte de PSD. Dacă nu apar candidaturi surprize, AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur, mai spune Lăzăroiu.

citește și: Ministerele Adevărului din insectarul avocatului Florentin Țuca

“În România, coalițiile au fost întotdeauna foarte instabile. Dar, având în vedere momentul internațional și situația din sondaje, cred că actuala coaliție nu are altă posibilitate mai bună decât să rămână împreună. În orice caz, din punctul de vedere al PNL nu există la ora asta o altă alternativă. Sunt două variante posibile: dacă coaliția de guvernare va mai exista și, doi, dacă va exista o coaliție electorală. Părerea mea e că alianța de guvernare va exista. Cu obișnuitele episoade din România, în care fiecare partener va încerca să-și ia cât mai mult din covrig și să atribuie cât mai mult din vină celorlați. Dar eu cred că această coaliție de guvernare va exista pentru că nu există o alternativă la ea,” este de părere Alina Mungiu Pippidi, politolog și profesor la Universitatea din București, SNSP și la Hertie School of Governance din Berlin.

Și analistul politic Adi Zăbavă crede că “un guvern PSD – PNL e prima variantă luată în calcul inclusiv de cele două partide și pentru după 2024”. Cu toate acestea, susține Zăbavă, au apărut elemente care pun soarta coaliției PSD – PNL sub semnul întrebării. “Acestea țin în principal de problemele economice din ce în ce mai acute și de frustările sociale care se acumulează pe un fond de nemulțumire crescut față de pe actuala guvernare. Pe de o parte Marcel Ciolacu a girat colaborarea cu PNL și a vorbit de prea multe ori despre momentul rotativei pentru a mai putea refuza funcția de premier. Însă în planurile sale electorale, poate chiar prezidențiale, mandatul de premier era calculat în a-l ajuta, nu în a-l îngropa. Așa că întru salvarea electorală, Ciolacu poate forța ieșirea de la guvernare dacă aceasta devine o piatră de moară,” este de părere Adi Zăbavă.

Citește și: SUA ar trimite toboșarii Yoruba peste tuaregi pentru o “fiestă” democratică

Loading...

One Comment

  1. Analiștii politici Andrei Țăranu, Sebastian Lăzăroiu, Alina Mungiu Pippidi și Adi Zăbavă sunt niste globalisti care vor sa impuna un trend…ca sa poata executa ,,directivele ,, stapanilor lor…nu vor reusii dintr-un singur motiv: ROMANII SUNT ATIPICI !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
New York Times: Soldații ucrainieni sunt epuizați psihic
Noaptea aduce puțin somn și coșmaruri. Ziua aduce atacuri de panică și amintiri de groază. ...