Sfânta Maria – cea mai îndrăgită sărbătoare a românilor
Românii o prăznuiesc în fiecare an, de 15 august, pe Sfânta Maria, ziua adormirii Maicii Domnului. Potrivit tradiției, Maica Domnului a mai trăit unsprezece ani după înălțarea Mântuitorului. Îngerul Gavriil ar fi anunțat-o cu trei zile înainte de data trecerii la cele veșnice. În 8 septembrie, ortodocșii celebrează nașterea sa. Pe locul mormântului Maicii Domnului, s-a zidit prima biserică din Ierusalim, aproape de Grădina Ghetsimani. Trupul ei a fost ridicat la cer de fiul său, Iisus, potrivit Evangheliei lui Luca.
Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat România, la prima și singura sa vizită în țara noastră, “Grădina Maicii Domnului.”
Precista și imaculata
Dacă ortodocșii îi zic “Precista” (neprihănita), lumea catolică o venerează și-i spune “Imaculata.” Apariţiile Fecioarei Maria, numite şi marianice, au fost îndelung cinstite cu lungi pelerinaje, la Medjugorie, Fatima, Lourdes, unde creștinii îi cinstesc memoria și-i cer îngăduință și ocrotire cerească.
Sfânta Maria întrunește trei atribute creștine: mamă-fecioară, ocrotitoare a familiei, zămislitoare a fiului lui Dumnezeu, împacă lumea și are grijă de justiția divină, nu în ultimul rând, binecuvântătoare a animalelor și plantelor.
Maria este singurul nume de femeie care apare în Coran. Musulmanii o venerează pentru puritatea ei. Îi spun Miriam.
Începe sezonul de pescuit la crap
Din seara de 15 august, începe să se răcească afară. În popor se zice că cerbul a urinat în apă. De aceea nu se fac scăldări.
Din 15 august, pescarii știu asta de secole, începe să tragă crapul. Se pregătește de iernat.
Este un moment important în calendarul popular, fiindcă se încheie „văratul” oilor la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apele râurilor „spurcate” de cerb, se angajează paznicii la vii. Azi, e interzis să dormi pe prispă, dar și să mături prin casă.
Între Sântămării, țăranii seamănă grâu și ovăz.
La Mănăstirea Nicula din Ardeal, creștinii merg în pelerinaj la Icoana făcătoare de minuni.
În fotografie, Icoana Maria cu pruncul, de la Mănăstirea Nicula. Se zice că în secolul XVI, ar fi lăcrimat continuu, timp de mai mulți ani.