Clasa fără tablă de pe TikTok / Oferta educațională – între zero și infinit
Clasa fără tablă de pe TikTok? Ultimul sondaj World Vision România arată că: 38.6% dintre copiii noștri petrec aproape toată ziua pe internet, cu excepția programului de școală și doar 3% dintre copii nu au cont pe nicio rețea de socializare, informează edupedu.ro.
Cum poate fi folosit TikTok în scop educațional?
Tinerii din proiectele World Vision Romania le recomandă copiilor și tinerilor să urmărească conținut educativ pe conturile de socializare, dacă au așa ceva, a atras atenția Georgiana Vasiloiu, elevă în clasa a XII-a și membră în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România, în deschiderea prezentării pe care a susținut-o ca speaker la webinarul Social media – De la Facebook la TikTok, cel de-al doilea eveniment organizat de World Vision România în campania #LunaSiguranțeiPeNet, care constă într-o serie de webinarii dedicate profesorilor și părinților despre cum îi putem proteja pe copii în mediul online.
Care e oferta educațională pe TikTok?
Ministerul Educației are opt clipuri, toate aparținând campaniei de vaccinare. Doar un clip ne-a atras atenția. Urmăriți AICI!
Ministerul Apărării are un promo pentru NATO. Tinerilor li se arată din ce alianță militară. Simpatic și pe înțeles. AICI!
Clasa fără tablă de pe TikTok. Copiii spun lucruri trăznite
În schimb, copiii crează clipuri educaționale de mare impact. Levilekes are un podcast despre cum alcoolul duce la moarte. Un caz dramatic, povestit de o fată întinsă pe caldarâm: “Mamă, eu nu am băut. Doar ei.” Ascultă AICI! Are câteva sute de mii de fellowers-i.
Sexul și barza se adresează adolescenților. Despre mărimea testicolelor. AICI.
citește și: Ipoteze științifice / De ce și cum te iubește câinele tău?
Însă, TikTok-ul e plin de trucuri. Cel mai tare e Costicuriosul prezintă un site SMMR, prin care elevii pot face un rezumat dintr-un text în câteva secunde. AICI! Puștiul are 249.000 de urmăritori.
Interesant e stilul de adresare al adolescenților. Folosesc paralimbaje sau metalimbaje. Emoticoanele sunt baza comunicării sociale. Sigur că glumele sunt cele mai atractive.
Editurile, lipsă pe wall-urile tinerilor
Dintre edituri, doar Storia are un clip de promovare. Restul sunt tineri care se joacă de-a cititul.
Georgiana Vasiloiu mai recunoaște că ultimele statistici arată că: timpul, energia și creativitatea noastră, a copiilor și a tinerilor sunt consumate în mare parte online.”
Ea mai spune că puzderia de tutoriale educaționale în limbile străine se datorează inițiativei #TeachersOfTikTok. Urmând interesele lor, aplicația generează în feed mai mult conținut de calitate și potrivit pentru ei.
Școlile românești nu simt nevoia să aibă o prezență pe TikTok.
“Nu sunt doar prepuberi pe Tik Tok,” constată profesorul de țară Costi Rogozanu. El povestește că și-a făcut un cont. A fost șocat la început să descopere că nu e nici pe departe o rețea de puberi și prepuberi. “E plin de bărbați și femei de peste 30 de ani. Apoi, e plin de „imaginea interlopului”, unii interlopi pe bune, alții fascinați de cultura pop interlopă. E plin de bodyguarzi cu texte sexiste, dacice, naționaliste, care se umflă în pene cu mașina șefului. Interlopii se toarnă între ei, se amenință, se acuză că-s „sifoane”, tot tacâmul. Fascinația e una de limbaj, nu doar de conduită. Tot bine trecute de prima tinerețe sunt diverse vedete pop care s-au convertit la religia tiktokeză din foame de f(b)ani,” mai scrie editorialistul de la Libertatea.