PROCURISTAN RELOADED? Ana Birchall dorește să refacă puterea procurorilor
Cum se face că din orice criză, instituțiile de forță câștigă și mai multă forță și influență? După declanșarea scandalului #Alexanda, serviciile secrete au primit jumătate de miliard de lei în plus, în urma ședinței CSAT. Acum vine și rândul DIICOT să se împăuneze.
Ministrul justiției, Ana Birchall, propune un OUG de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Pentru a lua fața naivilor, se măresc pedepsele pentru crime și răpiri de minori.
Printre altele ni s-a spus că nu se mai dau OUG pe justiție.
Dar pentru că afară e vopsit gardul, înăuntru e leopardul, în noul OUG, perfid, se introduce la art. 158, obligația participării procurorului la percheziții, iar potrivit ar 159, percheziția se poate face oricând.
La art.293, după alin.(2) se introduce un alineat nou, alin.(21), cu următorul cuprins: „(21) În cadrul constatării infracțiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.”
Șmecheria e clară. Înlăturarea primejdiei privind viața e la urmă. Pe inițiatorii OUG îi preocupă dreptul procurorilor de a intra oricând într-o casă sau o firmă. Par a fi obsedați de percheziții. În noua formă juridică, propusă guvernului spre adoptare, judecătorii trebuie să judece ”de îndată” cererile procurorilor privind perchezițiile.
Ministrul justiției dorește probabil să-i scape de anchetele SIIJ procurorii care au săvârșit abuzuri. Rămâne să vedem dacă suspiciunea noastră e ”rezonabilă.”
Pentru ca intenția de a întări instituțiile de forță să fie pe față, același OUG face loc la pentru o mie de angajări la DIICOT și i se atribuie și rolul de anchetă a infracțiunilor împotriva persoanei, atribuție care era exclusiv a Parchetelor.
Dacă tot n-a prins nicio rețea sau a acoperit și cele existente, pentru ca DIICOT să nu cadă de Popa Prostu’, după eșecul premeditat sau aranjat, ministrul justiției l-a miruit cu un buget mai mare, cu mai mult personal și cu atibuții în plus.
Vă mai întrebați de ce Domnul Goe a pus dulceață în bocanci? E pentru că nu existau legi de pedepsire a făptuitorului.
Din perspectiva noului OUG, nu e clar dacă noul domnul Goe nu e pasibil de acuza că a săvâșit o infracțiune flagrantă.