74 de ani de la primul atac nuclear din istorie – Hiroshima
La 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor. Bomba pe care o transporta, numită ironic Little Boy, a fost un secret de cel mai înalt grad până atunci. Era prima bombă nucleară ce avea să fie folosit în luptă și al doilea focos nuclear ce avea să fie detonat.
La ora locală 08:15, bomba a fost lansată din „Enola Gay” deasupra orașului japonezi Hiroshima iar destinul omenirii avea să se schimbe radical și pentru totdeauna. 45 de secunde mai târziu, bomba exploda deasupra metropolei nipone. Circa 140.000, în mare parte civili, au murit pe loc sau din cauza radiațiilor și altor boli în lunile ce a urmat. Jumătate dintre victime au fost înregistrate în prima zi. Războiul nuclear devenea realitate.
Trei zile mai târziu, o altă bombă nucleară exploda deasupra orașului Nagasaki. Sub presiunea acestor arme de o putere fără precedent, Japonia a capitulat în fața Statelor Unite. Americanii calculaseră că invadarea arhipelagului nipon ar fi costat viețile a un milion de soldați.
Bombele nucleare, din punct de vedere al Washingtonului, au fost mijloace perfect legitime. Criticile au venit mai târziu.
De fiecare 6 august, oficiali japonezi, diplomați străini și rude ale victimelor atacului se strâng în Parcul Păcii, construit în jurul clădirii numite Genbaku Dome (domul bombei atomice), singura rămasă în picioare la hipocentrul exploziei, ca să omagieze victimele atacului nuclear. Japonia este unul dintre cei mai mari promotori ai denuclearizării.
Cinci state sunt declarate ca deţinătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. Între timp, India, Pakistan şi Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În acelaşi fel, cu toate că nu recunoaşte oficial acest statut, Israelul se consideră că ar deţine undeva între 75 şi 400 de focoase nucleare.
Cele mai mari arsenaluri nucleare le au SUA și Rusia. Ambele au investit sau investesc mulți bani pentru modernizarea bombelor și rachetelor.