Incredibila POVESTE din spatele ELECTRIC CASTLE: BÁNFFY MIKLÓS – un conte maghiar care a iubit Transilvania

Marius Ghilezan POLITIC Principal SOCIAL

Festivalul ELECTRIC CASTLE a avut anul trecut o prezenţă uriaşă. Peste 210.000 de bilete vândute. Un succes enorm pentru asemenea gen de festival. Regula #1 la Electric Castle: I’ll be back next year!

Dacă, tot ne întoarcem şi anul acesta, poate n-ar strica să cunoaştem domeniul Bonţida, judeţul Cluj, dar şi de unde provine numele localităţii. Poate generaţiile tinere vor să şti ce a însemnat în istoria Ardealului ultimul proprietar. Care e semnificaţia castelului. Ce a însemnat “A nagyúr”(în traducere: cumpătare), crezul de o viaţă a unui mare nobil.

Unul dintre cei mai respectabili aristocraţi ai Transilvaniei, Miklós Bánffy, conte de Losoncz, este puţin cunoscut de către ardeleni. A fost ultimul dintr-o linie cu ascendenţă istorică. Comuniştii i-au distrus ultimii ani din viaţă. I-au luat totul. Până şi memoria sa a fost ştearsă din Istoria Transilvaniei.

Palatul în care se desfăşoară ELECTRIC CASTLE i-a fost confiscat.

Într-o latură a conacului, în care se desfăşoară azi ELECTRIC CASTLE festival, a fost instalată în anii 1950 Cooperativa Agricolă de Producţie („C.A.P.”) Bonţida. Naţionalizarea şi lipsa oricărei întreţineri a clădirilor şi parcului au dus la degradarea gravă a castelului. Sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcţie. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reuşit să salveze statuile din parcul odinioară baroc, depozitându-le în cadrul instituţiei, unde se găsesc şi astăzi.

Într-o lume normală Miklós Bánffy ar fi un subiect de film. Viaţa lui e a unui personaj de Hollywood.

Astăzi, ca o minimă reparaţie, comunitatea maghiară încearcă să refacă castelul. Organizatorii ELECTRIC CASTLE popularizează numele şi locaţia castelului.

Miklós Bánffy, ultimul proprietar, a fost politicianul maghiar, care l-ar fi convins pe Horthy (în toamna anului 1944) să nu permită trupelor germano-maghiare să distrugă Clujul (așa cum se preconizase la un moment dat), în momentul în care acestea au decis să se retragă din oraș, din calea armatelor româno-sovietice pătrunse în Ardeal. Ca o ironie a sorţii, un convoi german îi va jefui proprietatea din Bonţinda, încărcând în 17 camioane obiecte de mare preț, după care trupele germane au incendiat castelul. Aşa a dispărut biblioteca contelui sa de circa 27.000 de volume, multe dintre ele extrem de valoroase, pierind în flăcări. Contele a iubit Transilvania. A fost scriitor, regizor, pictor.

Mult mai cunoscut decât Bánffy Miklós este castelul unde a locuit, mai ales datorită festivalului ELECTRIC CASTLE dar şi a eforturilor unice de refacere a fundaţiei Transylvania Trust. Minoritatea maghiară şi-a făcut un scop din refacerea a ceea ce a fost numit Versailles-ul Transilvaniei, aşa că fonduri importante din Ungaria dar şi din România şi Occident sunt destinare refacerii a ceea ce a mai rămas din castel. Puţini ştiu că prima devastare a Castelului a aparţinut unui..detaşament SS.

În anul 2008 contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăieşte în Maroc, a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani cu Fundaţia Transylvania Trust, conform căruia Fundaţia va reabilita castelul şi va înfiinţa un centru cultural şi de specializare. Astfel, în urma acestei înţelegeri se desfăşoară ELECTRIC CASTLE. În 1999, domeniul a intrat pe lista 100 a celor mai periclitate castele din lume.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Notre Dame, prima liturghie după incendiu. Preoții au purtat căști pe cap (VEZI VIDEO)
Duminică a fost oficială prima liturghie în Catedrala Notre Dame din Paris de la incendiul ...