BUDAPESTA a pus gaz pe foc în situația de la cimitirul Valea Uzului

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE POLITIC

Scandalul a început după ce primăria orașului Dărmănești a amenajat, în cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului, mormintele unor soldați români. Municipalitatea a spus că avea tot dreptul, deoarece crucile românilor nu mai erau.

„În contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri şi Primului Război Mondial, Primăria şi Consiliul Local Dărmăneşti au hotărât reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a oraşului.

Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor între anii 1926 şi 1927, fiind înhumaţi un număr de 1.306 militari de naţionalităţi diferite: români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruşi şi sârbi.

În vederea reabilitarii parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului, Primăria Dărmăneşti a primit în 4 octombrie 2018 o adresă emisă de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău prin care ni se comunică faptul că amplasamentul Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului se află în interiorul UAT Dărmăneşti.

Consiliul Local Dărmăneşti a aprobat lucrările de construire a unui monument şi a 50 de cruci pentru eroii români înhumaţi în Cimitirul Internaţional.” potrivit unui comunicat al primăriei, citat de Mediafax. 

Cimitirul Internațional din Valea Uzului există din 1926, cum scrie pe pagina web a locului. 

După ce s-a delimitat cimitirul civil existent, și recensământul luptătorilor îngropați deja de către armata austro-ungară în 1917 (350 eroi din regimentul 9-10 Honvezi), asociația Cultul Eroilor – Comitetul Central Bucuresti, în 1926 și 1927, a depus efortul de a identifica și înhuma un număr suplimentar de 793 eroi inamici.

Totodată, Cultul Eroilor a îngrijit lucrările realizate anterior de armata ungară, pregătind cimitirul și pentru ulterioare înhumări de oseminte, dacă se vor afla. S-au realizat lucrări generale de îngrijire generală a cimitirului, ridicându-se gard de 2 metri, construindu-se alei cu pietriș, poartă de acces cu însemnele asociației, ridicarea unei capele pentru slujire religioasă.

Dat fiind că aici se găsesc oseminte din cele 4 armate beligerante ale primului război mondial, respectiv 7 naționalități, cimitirul a căpătat denumirea de Cimitirul Internațional al Eroilor, denumire păstrată până astăzi.

sursa: https://cimitirul-international-valea-uzului.business.site/

Primăria Dărmănești a menționat că cimitirul s-a păstrat în forma inițială până în 1994 când primăria din Sânmartin, învecinată cu Dărmănești și care susține că locurile de veci sunt în administrarea sa, a început reabilitarea parcelei eroilor maghiari. Lucrările au continuat până în 2013, fără a se ține cont de situația din 1926. 

Un articol din Adevărul de Cluj din 1994 ne oferă o idee despre ce a însemnat „reabilitarea”: 

„O informație transmisă de Radio București și reluată cu imagini, de Televiziunea Română, dezvăluie un fapt incredibil. 100 de cruci purtând nume românești, aflate într-un cimitir al eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, au fost smulse și, probabil, arse sau îngropate în cadrul unui ritual organizat de UDMR, bisericile romano-catolice și protestantă și „veteranii luptători pentru apărarea pământului sfânt al patriei maghiare. …

Cu un simplu gest, numele românilor au dispărut pentru totdeauna, rămânând doar cele ungurești. Iar cimitirul a devenit unul unguresc”

 

 

Certurile din jurul Cimitirului Internațional al Eroilor din Valea Uzului au trecut aproape neobservate în presa românească. Dar în presa maghiară, cazul a fost amplificat. 

Asta scria luna trecută portalul Hirado.hu, pagina de știri a televiziunii de stat maghiare, direct în limba română: 

„În declaraţia dată agenţiei ungare de presă MTI, András Gergely, primarul localităţii Sânmartin a spus: consideră că ocuparea cimitirului de către cei din Dărmăneşti este o acţiune arbitrară, un act profanator, o demonstraţie de putere. Acesta a mai relatat că cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul satului pe care îl conduce. 

O parte dintre crucile de beton ridicate în cinstea soldaţilor români au fost amplasate pe aleile cimitirului, o altă parte pe mormintele încă nesemnalizate ale unor soldaţi maghiari.

Primăria din Dărmăneşti a procedat la fel ca un cuc, care îşi aşează ouăle în cuibul altor păsări, a spus András Gergely.

În opinia primarului din Sânmartin, şi pentru soldaţii români căzuţi în Valea Uzului este un lucru ofensator că memorialul lor nu este amplasat acolo unde se odihnesc în mod real.

La est de Carpaţi, în valea râului Uz, Armata Maghiară a purtat, atât în Primul Război Mondial, cât şi în cel de-Al Doilea Război Mondial, bătălii sângeroase cu Armata Română, care a fost susţinută de forţe din Rusia şi din Uniunea Sovietică.

10 MAI – PATRIA poate fi recompusă doar prin MONARHIE

Pe 6 mai, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, i-a cerut omologului său român, Teodor Meleșcanu, să pună presiune pe autoritățile locale ca să oprească lucrările de amenajare a cimitirului din Valea Uzului. Liderul diplomației de la Budapesta a spus atunci că ridicarea celor 52 de cruci pentru eroii români este o lipsă de respect, deoarece ar fi putut fi așezate pe mormintele unor soldați unguri necunoscuți.

Pe data de 12 mai, mii de etnici maghiari, în frunte preoți catolici, pastori protestanți dar și cu președinții Consiliilor Județene Harghita și Covasna, s-au adunat la cimitirul militar din Valea Uzului la un miting împotriva ridicării monumentelor dedicate soldaților români. Unii participanți au venit îmbrăcați în uniforme austro-ungare, s-au fluturat steaguri ungurești și secuiești iar românii au fost acuzați de abuz. 

sursă: maszol.ro

sursa: erdely.ma

 

Primăria din Dărmănești a anunțat între timp că va amâna inaugurarea cimitirului, astfel încât mișcarea să nu fie interpretată politic, având în vedere că este campanie electorală.

Dar în seara zilei de 16 mai, un grup de extremiști maghiari au venit la cimitir și au învelit crucile românești cu saci de gunoi negri. De asemenea, au anunțat că vor sta de gardă în fața cimitirului 24 de ore din 24, ca nu cumva să fie inaugurat „clandestin”.

sursa: erdely.ma

sursă: Csaba Baliga

 

 

Loading...

15 Comments

 1. http://dizolvareaudmr.blogspot.com Veniti cu cererile de interventie si probele in dosarul 13776/302/2019 deschis la Jud. Sect. 5 pentru dizolvarea udmr.

 2. Circiumaru Atanasie

  Sa se ancheteze si sa fie penalizati conform codului de procedura penala ,pentru nerespectarea legilor statului Roman si Constitutiei Romaniei,de catre primarul din Sanmarti,jud.Hargita care si-a batut joc si isi bate joc de ,,Crucile Eroilor Martiri”,romani aflate in Cimitirul International din Valea Ursului,jud.Harghita !!!

 3. Acești bizgori criminali ar trebuie scoși cu forța din România

 4. Li s-a urcat la cap in ultimii ani, pentru ca s-au facut mereu aliante parlamentare cu ei si au ajuns astfel la guvernare ! Daca romanii nu ar mau fi delasatori si ar iesi la vot, acest partid etnic nu ar avea ce sa mai caute in Parlamentul romaniei ! Sunt minoritari, dar ataca permanent la toate nivelele , majoritatea si administratia tarii in care traiesc si tot ei vocifereaza si fac pe victimele ! Sa plece in Ungaria daca aici nu le place !

 5. Ciura Elena-Valeria

  Acești indivizi doresc neaparat un război civil!ACEȘTI oameni NU MERITĂ SĂ MAI TRĂIASCĂ ÎN ȚARA NOASTRĂ, PENTRU CĂ NU O SIMT CĂ E ȘI A LOR, ORICÂT AM ÎNCERCA SĂ LE IGNORĂM INTENȚIILE BELICOASE(OARE CUI OR FOLOSI?) DEJA AU DEPĂȘIT ORICE LIMITĂ! SĂ SE RESPECTE CONSTITUȚIA ÎN TOATE LITERELE EI!

 6. Asa ceva NU este admisibil !!! Pana si „dusmanii ” traditionali,rusii,au recunoscut locurile de veci ale eroilor Romani cazuti la datorie intre 1941 si 1944 si care astazi , se odihnesc in pamantul Rusiei ,dar sunt paziti de un scump tricolor Romanesc ! Asa cum trebuie sa respectam locurile de veci ale eroilor altor natii,acelasi respect trebuie aratat si Eroilor Romani !!! Cu atat mai mult in Tara noastra !!! RUSINE !!! :((((

 7. Doamne ferește!!! Cum se poate? Cum de este nepedepsită o astfel de crimă? Cum să-ți bați joc de mormintele, de amintirea ostașilor căzuți??? Pedepsiți! Închiși! De ce se permite o astfel de ticăloșie, Domnule Președinte? Unde e poliția? Unde-s procurorii? Așa sunt oamenii civilizați, într-o țară europeană? Trist de tot! 🙁

 8. VIOREL MOLDOVAN

  EU SUNT ROM,, SII MA DOARE INIMA DE CE AM VAZUT,, INTRUN VIDIO CLIP CUM A BATUT ROMANII SII AU ASCUNS CRUCILE PE CARE CRED CA LE VOR SCOATE SII ARUNCA OAMENII ASTIA MERITA PEDEAPSA CU MOARTEA PRIN SPANZURARE IN SATUL LOR UNGURESC SA VADA RESTUL CE VOR PATII SII IEII,,DA DA

 9. sa fie toti condamnati si trimisi in ungaria acolo le este locul cea puturoasa natie cu exceptie de ce jandarmii si politia nu le confisca armele sa fie condamnati la cea mai grea munca in puscarie natie de nimic asta se poate multumii la psd-alde sa li sa ia toate drepturile si sa faca scoala in limba romana bozgori ordinari

 10. Chiar nu mai avem jandarmerie in tara asta? Ar trebui inceputa o epurare. Cine se mai imbraca asa si nu respecta istoria Romaniei, legile, pamantul Romaniei sa fie in cel mai bun caz luat de fundul pantalonilor si aruncat peste TISA. Daca nu, puneti mitraliera in functie

 11. Va mancam daca o mai incercati cu ROMANIA MARE !

 12. Cel mai dureros lucru este va „eroii” lor sunt cei care au omorat soldatii romani. Sa fie clar cum stau lucrurile

  1. Si invers!Iar in cimitirul exclusiv roman iarba-i pina-n gat , dar acolo nu se poate face scandal!!!

 13. Transmit Maghiarilor următorul lucru:
  Morș-ții din primul război mondial se odihnesc în liniște și pace și nu au nevoie de tamtam. În cazul în care considerați că cotropitorii României nu sunt onorați a fi îngropați în România îi puteți duce la Budapesta unde puteți face tot felul de ceremonii.
  Răspuns oficial din partea Președintelui Partidului Frăția Forța România dl. TIMON LIPCIUC.

 14. Dear ladies and gentlemen!

  What kind of right have the Hungarian minority in Romania?

  Why didn’t the Romanian crowd keep his commemoration in the neglected Romanian military cemetery about 10 km away from the WWI-era Austro-Hungarian military cemetery?

  Why wants the Romanian state to take away with violence everything from the Hungarian minority?

  For example: The Hungarian medical and pharmaceutical faculty in Targu Mures, forests, castles, Hungarian church properties and buildings, the Szekler flag, which is a symbol of a native people,…

  The fate of the Miklós Székely College in Sfântu Gheorghe, where the property rights and return fightings happen!

  These unjust actions show to the Hungarians worldwide, that the dictatorial methods of the Ceausescu system continue in Romania today too!

  To this and many other negative events, we can add the barbaric act of today in Uz valley!

  It caused great indignations the fate of two innocently arrested young Székely men, István Beke and Zoltán Szőcs, who have previously been acquited, BYT later they became arrested again based on a new decision from Bucharest!

  Beke and Szõcs for NO terror action became arrested BUT for the barbarian crowd in the Uz valley it is OK to do attack and damage!

  Such behaviors (barbarian attacks, confiscations, non-returning of the Hungarian nationalized things, new decision and arrestation,… ) are rare in other European countries!

  Hungarians around the world are worried about the fate of their Hungarian sisters and brothers in Romania, who are attacked, so do not feel safe!

  Romania should also set an example in ensuring the rights and interests of minorities living in Romania because of its role in the EU leadership!

  Romanian crowd breaks into WWI graveyard, storming past police, Hungarians
  http://transylvanianow.com/romanian-crowd-breaks-into-wwi-graveyard-past-police-hungarians/

  Dénes Albert

  An angry, Romanian crowd broke into a WWI-era Austro-Hungarian military cemetery, surging past a picket of praying, ethnic Hungarians and, despite a massive police presence, began laying wreaths at the illegally erected stone crosses of purported Romanian war heroes.

  The Úz valley graveyard was established by Austrians and Hungarians in 1917. The fallen heroes of WWI and WWII battles lay there in peace until the council of Dormănești/Dormánfalva – a small town of 8,600 inhabitants located some distance away in Bacău/Bákó county – set up concrete crosses and a memorial to Romanian war heroes in the cemetery. The cemetery, however, belongs to the small Transylvanian village of Csíkszentmárton/Sanmartin Ciuc, population of 1,200, in Hargita/Harghita County.
  The Romanian Ministries of Culture and Defense, as well as the Bacău building authority, said the new crosses and memorial violated the law and politicians of the ethnic Hungarian community in Transylvania and from neighboring Hungary appealed to leading Romanian officials – including Romanian President Klaus Iohannis – to resolve the issue peacefully. The latest such request came earlier today, when Hungarian Foreign Minister Péter Szíjjártó called his Romanian counterpart, Teodor Meleșcanu, asking him again to stem any provocations and resolve the issue peacefully.

  Romanians from Dormănești on their way to the Úz valley military graveyard (Angela Negrota’s Facebook page)
  Despite the official Romanian decisions to the contrary, the council of Dormănești announced that the inauguration of the Romanian war memorial would be held this afternoon. Some 1,000 ethnic Hungarians, in silent prayer, formed a human chain to prevent the arriving Romanian crowd – many in the crowd brandishing Romanian flags – from entering the graveyard. Despite a heavy police presence – at least several dozen officers were on site, attempting to calm the Romanians – a group eventually broke through the police cordon, crashing through the fence and tearing down the gate from inside.
  The Romanian crowd then entered the graveyard, tore down some of the Hungarian crosses that stood on the grave sites and began a Romanian Orthodox religious service to consecrate the Romanian war memorial and laid wreaths at the freshly erected concrete crosses. The title image of this article is a still from a video posted on social media by one of the Romanians who entered the graveyard, Angela Negrota.
  Romanian police officers, according to press reports, were also seen laying wreaths at the Romanian war memorial.
  The Democratic Alliance of Hungarians in Romania (RMDSZ) condemned in a statement those who “resorted to physical violence and barbaric aggression” to intimidate the peaceful Hungarian picket, called the authorities to detain those responsible and asked the Romanian media to “end misinformation and incitement to hatred”. In light of the fact that Romanian authorities failed to prevent the atrocities, RMDSZ President Hunor Kelemen called on Prime Minister Viorica Dăncilă to sack Minister of Interior Carmen Dan and Hargita County prefect Adrian Andrei, holding them directly responsible for the events.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Valea Uzului | Reacția maghiarilor: „Nu l-am bătut, doar l-am împins și a căzut”
Viceprimarul localității Sânmartin, din Harghita, îl contrazice pe George Simion și pe cei doi colegi ...