Cel mai scump vin din lume e UNGURESC! Vezi cât costă
Un vin unguresc a devenit cel mai scump din lume. O sticlă de Royal Tokaji Essencia din 2008 a fost scoasă pe piață la prețul de 35,000 de euro. Potrivit revistei american Fortune, acesta este un nou record. Doar 18 sticle vor ajunge vreodată la vânzare, așa că vinul va fi extrem de căutat de colecționari. Prima a ajuns deja la Beijing.
Prețul uriaș, cam cât trei Dacia Logan, se justifică, sunt de părere experții în domeniu. Pentru fiecare striclă de vin sunt necesare aproape 200 de kilograme de struguri, iar fiecare ciorchine este tăiat manual din vie. Lichoare este făcută dintr-un singur stoi de struguri, numit Aszu. Boabele sunt lăsate să se stafidească sub acțiunea mucegaiului botrytis cinerea, numit și mucegai nobil. Acest proces crește concentrația de zahăr din struguri.
35,000 de euro pentru o sticlă de Tokaji
Vinul Essentia este făcut exclusiv din acest soi de struguri foarte dulci, fără a fi amestecat cu sortimente inferioare. Procesul de fermentare este foarte mare, de până la opt ani, spre deosebire de câteva zile sau săptămâni pentru vinurile normale. Băutura are doar 2-4% alcool, dar are un gust foarte bogat și are consistența unui sirop. De aceea este servită adesea în cupe mici de cristal, asemeni unor linguri, nu în pahare.
Producția de Tokaji Essentia este la mila naturii. Nu în fiecare an strugurii au calitatea necesară pentru acest vin foarte special. Un oenolog britanic, specializat în vinuri fine, a declarat pentru Fortune că anul 2008 a fost unul excepțional și că Essencia de atunci este genul de vin care poate fi ținut fără probleme și 100 de ani.
Tokaji, vinul Regilor și Papilor
Până în secolul XIX, vinul de Tokaji erau cel mai cunoscut din toată Europa. Regele Ludovic al XIV-lea al Franței l-a numit „vinul regilor, regele vinurilor”. Mulți credeau că are proprietăți medicinale și se spune că Papii țineau sticluțe pe noptieră. Dar mitul s-a dus după căderea Imperiului Austro-Ungar și după ocupația comunistă. Înainte de 1989, din Tokaji rămăsese doar numele. Dar în ultimii ani, s-a investit masiv în industria vinului iar renumele de odinioară se reface.