Vezi cine din ROMÂNIA a comandat avioane precum cel căzut în Etiopia!
Un Boeing 737 MAX al Ethiopian Airlines s-a prăbușit duminică, la scurt timp de la decolare. Toți cei 157 de oameni de la bord, pasageri și membri ai echipajului, au murit. Impactul a provocat o crater de 10 metri adâncime și 50 lățime. De asemenea, fragmentele aeronavei s-au risipit pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați.
Tragedia a avut loc la doar câteva minute după ce avioanul a decolat de pe aeroportul din Addis Ababa, capitala Etiopiei. Trebuia să ajungă în Kenya, dar a parcurs nici 100 de kilometri și a căzut pe un câmp. Cutiile negre au fost găsite după 24 de ore de căutări, îngropate în pământ.
Avionul prăbușit era nou
Avionul Boeing 737 MAX era nou. Acum o lună, pe 4 februarie, trecuse printr-o primă verificare riguroasă, după intrarea în serviciu. Nu fusese depistată nicio defecțiune tehnică. Pilotul avea 8000 de ore de zbor iar copilotul, 200. Toate aceste lucruri accentuează misterul. Acesta a fost al doilea 737 MAX care cade în șase luni. În octombrie, un avion al companiei indoneziene Lion Air a căzut în mare imediat după decolarea de pe aeroportul din Jakarta.
Peste 350 de 737 MAX au fost livrate până acum. Dar unele companii au decis deja să le consemneze la sol, până când misterul prăbușirilor va fi rezolvat. China a ordonat deja tuturor companiilor locale care operează acest tip de avion să nu le mai folosească. 60 de asemenea aparate de zbor sunt în hangarele firmelor chineze.
TAROM și Blue Air au comandat 737 MAX
Boeing are circa 5000 de comenzi pentru 737 MAX, cea mai nouă variantă a popularului avion de mediu-curier. Două companii din România au cumpărat această aeronavă. TAROM a comandat 5 737 MAX pentru 586 de milioane de dolari. Contractul a fost semnat vara trecută. De asemenea, Blue Air a comandat 12 aeronave, care ar urma să fie livrate anul acesta. Niciuna dintre aceste companii nu a anunțat până la această oră modificări de planuri din cauza prăbușirii avionului în Etiopia.