Cum se minte poporul cu televizorul – mărturia unui jurnalist

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC SOCIAL

Nota redacției | Următoarea poveste poate avea loc în orice televiziune din lume. Din păcate, chiar are loc adesea într-o sumedenie de televiziuni, indiferent de țară.

Mărturia pe care o veți citi în continuare aparține lui Leonid Krivenkov. Bărbatul a luat timp de 10 ani în calitate de cameraman pentru postul de stat rus Rossia-24. „Biroul” lui era Studiol Șapte, de unde se făceau transmisii în direct și se înregistrau emisiuni cu lideri politici și culturali de top. Leonid Krivenkov a ieșit la pensie în 2016 și acum a vorbit cu jurnalistul Dmitri Volchek de la Radio Europa Liberă despre lumea distopică și paralelă din spatele camerelor. Sfatului lui pentru cititori: „ÎNCHIDEȚI TELEVIZORUL”

În spatele camerelor, toată lumea se comportă altfel

REL (Radio Europa Liberă): Când ați început să lucrați la Rossia 24, aveați convingerile politice pe care le aveți acum? Sau au fost influențate de ce ați văzut acolo?

LK (Leonid Kivenkov): Am fost întotdeauna foarte curios în legătură cu regimul aflat la putere. Am înțeles că își urmează propriile interese și că înșeală publicul, în timp ce pretind că fac legi pentru pentru binele tuturor. Dar cât timp am fost acolo am început să fiu interesat de politică, deoarece stăteam toată ziua și mă uitam la știri și discutam cu moderatorii despre evenimente. Uneori ieșeam și la un pahar de vorbă, după muncă. Îmi spunea lucruri complet diferite de cele pe care le spuneau pe post. Am ajuns să înțeleg cum merg lucrurile în Rusia

Pe ecran, totul e o scenetă

În primii ani de lucru la Rossia-24, am fost șocat de cinismul pe care oamenii îl afișau față de munca lor. Bineînțeles că toți înțelegeau pe deplin că manipulau telespectatorii. În cască auzeam discuții despre cum se prezintă cel mai bine o știre – adesea erau interpretări fantastice și contradictorii. Gluma favorită a regizorilor și a moderatorilor era „acum e rândul tău să minți”. Asta le spuneau corespondenților înainte să intre în direct.

Jurnaliștii știu că mint, dar vor să-și câștige traiul

REL: Deci nu erați ieșit din comun? Mai erau și alții cu viziuni similare?

LK: Da. Cred că majoritatea înțelegea perfect. Oameni care erau cu adevărat pro-guvern erau excepții. Unii încercau să se dea drept patrioți putiniști. Nu știu, poate era o scenetă, poate chiar așa erau. Dar majoritatea erau oameni normali care întâmplător au ajuns în această orbită și erau obligați să se învârtă mai departe care să-și câștige traiul

REL: Oameni care lucrează în televiziune îmi spun adesea că dacă autoritatea s-ar schimb, atunci aceeași oameni care îl laudă acum pe Putin l-ar denunța cu același entuziasm.

LK: Cred că este adevărat. Dacă autoritatea se schimbă, a doua zi ar spune ceva complet diferit. Mulți oameni sunt dependenți și trebuie să spună ce li se zice. Salariile oficiale la televiziunea de stat sunt de râs. Dacă o persoană ar începe să se poate incorect, ar începe să primească salariul scris în contract. Atunci ori și-ar cere scuze, ori ar demisiona.

Angajații, penalizați pentru devieri de comportament

REL: Unii oameni au salarii mizere, în timp ce alții primesc mulți bani.

LK: Diferențele salariale sunt uriașe. Unii moderatori vin la serviciu cu șofer. Adesea au și alte surse de venit. De exemplu, sunt chemați să găzduiască evenimente corporate. Un cameraman primește un salariu de circa 45,000 de ruble (680 de dolari). Dar munca este intensă și obositoare. Sunt unii angajați care primesc și mai puțin. Dar salariile oficiale de la televiziunea de stat sunt penibile, chiar și după standardale rusești. În 2015, salariul oficial al unui cameraman era de 6860 de ruble (120 de dolari). Pe lună, nu pe zi.

Firește, nimeni nu vrea să lucreze pentru banii aceștia. Așa că televiziunea are un sistem inteligent de bonusuri, care sunt plătite sau nu în funcție de cât de corect sau incorect se comportă un angajat. Eu am fost plătit de câteva ori cu suma din contract, 6860 de ruble. I-am dat în judecată, dar tribunalul a spus că totul este în regulă.

Telefonul roșu între redacție și Kremlin

REL: În general, discuțiile sunt aranjate și rolurile sunt stabilite în avans. Dar se întâmplă și chestii imprevizibile?

LK: A fost un scandal cu un invitat a fost chemat să vorbească despre armele chimice ale lui Bashar Al-Assad. Invitatul a început să spună adevărul despre cum regimul de la Damasc produce și folosește arme chimice. Editorul a țipat în casca moderatorului „Nu auzi ce spune? Închide-i gura”. Moderatorul a spus brusc că nu mai au timp. Apoi Kremlinul a sunat, a ieșit scandal iar invitatul nu a mai apărut niciodată.

Mai țin minte că înregistram o dezbatere iar invitați erau Jirinovski (ultranaționalist) și Jiuganov (comunist). Inițial, vorbeay ca doi prieteni vechi. Cum au pornit camerele, au început să se înjure până când erau să se ia la bătaie. Când am luat pauză de publicitate, au început să vorbească despre nepoții lor și erau oameni complet diferiți. Era doar teatru și ei erau actorii. Nu poți să te enervezi pe un actor pentru rolul pe care îl joacă

„Nu cred nimic din ce văd la TV în Rusia”

REL: Primeați des telefoane de la biroul lui Putin sau de la alte autorități, ca să vă explice ce trebuie făcut?

LK: Editroii primeau constant telefoane de la unii oameni de la Kremlin care le spunea să „corecteze” știrile. Puteai să-ți dai seama de subiectul conversațiilor deoarece în cască auzeai ce spune și editorul. După asemenea apeluri, editorul și cerea moderatorului să citească astfel știrile, adesea în contradicție cu ce spuse cu o oră înainte.

REL: Vă mai uitați la TV acum că ați ieșit la pensie?

LK: Vă spun sincer, aveam două televizoare. Am scăpat de amândouă. Mă uit la știri pe Internet. Nu cred nimic din ce apare la TV în Rusia. Vă îndemn să închideți televizoarele.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Cioloș și PLUS+: Decizii discreţionare, ultracentralizare, lipsă de transparenţă
După 10 zile, Valentin Naumescu s-a simțit în plus Membrii partidului creat de securiști pentru ...