Tudorel Toader: Desemnarea completelor de 5, făcută cu încălcarea continuă a legii
O încălcare a legii cu caracter de continuitate, așa a caracterizat ministrul Justiției, Tudorel Toader, modul în care s-a făcut desemnarea completurilor de 5 judecători. Oficialul a reamintit că exact acest lucru a fost constatat și de Curtea Constituțională, a cărei decizie nu poate rămâne fără efecte juridice. „Constituția nu o permite” a scris Tudorel Toader pe pagina sa personală de Facebook.
Ministrul Justiției a dat o lecție Forumului Judecătorilor
Postarea ministrului Justiției a venit după ce Forumul Judecătorilor din România a publicat vineri o decizie a CEDO care preciza „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de cinci judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere”.
Tudorel Toader a scris că speța invocată de Forumul Judecătorilor nu se aseamănă cu situația din România, deoarece cazul analizat de CEDO este unul „specific/singural” iar curtea europeană „a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători.”.
CEDO: Buna administrare a justiției, datoria statelor membre
Ministrul Justiției a invocat un alt pasaj din aceeași hotătâre CEDO ca să-și justifice poziția în cazul scandalului general de modul în care au fost desemnate completurile de cinci judecători în România.
„Prin Hotărârea pronunţată în 15 septembrie 2015, în cauza Tsanova-Gecheva împotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, că ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiției”.
În România, prin Decizia Curții Constituționale nr.685/2018, definitivă și general obligatorie, s-a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013.” a notat Tudorel Toader pe Facebook.
Ministrul Justiției a anunţat, pe 20 ianuarie, că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri „nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.