Vicepremierul Italiei: Franța ar trebui sancționată de UE pentru sărăcirea Africii
Vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, șeful formațiunii antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S) acuză Franța că sărăcește statele africane, deoarece nu a finalizat niciodată decolonizarea și că încă influențează o bună parte din continent. Din cauza acestor probleme, imigranții africani sunt atrași către Europa.
„UE ar trebui să sancţioneze Franţa şi toate ţările care, ca Franţa, sărăcesc Africa şi fac ca aceste persoane (migranţii – n.r.) să plece, deoarece locul africanilor este în Africa, nu pe fundul Mediteranei. Dacă astăzi există oameni care pleacă, acest lucru se întâmplă deoarece unele ţări europene, cu Franţa în frunte, nu au încetat niciodată să colonizeze ţări africane” a spus Luigi DiMaio, colegul de coaliție al lui Matteo Salvini.
Șeful M5S, care este și Ministrul Dezvoltării Economice, a anunțat că va iniția în Parlamentul de la Roma o inițiativă pentru sancționarea țărilor europene “care nu decolonizează”, așa cum face Franța. Luigi Di Maio i-a acuzat pe vecini că, în continuare, tipăresc banii pentru fostele colonii.
“Prin francul coloniilor, Franța își finanţează datoria publică franceză Dacă Franţa nu avea colonii africane, deoarece trebuie să le numim astfel, ea ar fi a 15-a putere economică a lumii, în timp ce acum este printre primele prin ceea ce este pe cale să facă în Africa” a transmis vicepremierul Italiei în timpul unui miting electoral.
Franța și Italia sunt oponente acum la nivel european, mai ales din perspectiva politicilor imigraționiste. Parisul și Emmanuel Macron vor să accepte câți mai mulți imigranți și să facă din asta o politică europeană. În timp ce Roma, cu Matteo Salvini la Interne și vicepremier, s-a aliniat ideologic grupului de la Vișegrad, deoarece a luat o turnură către conservatorism și nationalist. Matteo Salvini a interzis de mai multe ori unor nave private, care salvaseră imigranți din Marea Mediterană, să acosteze în porturi italiene.
Emmanuel Macron are o cotă de popularite de circa 25%, plus sau minus câteva procente, după nici doi ani de mandat. În paralel, Lega, partidul condus de energicul și controversatul ministru Italian de Interne, ar fi votat de 36% dintre locuitorii peninsulei, dublu și ceva față de procentul obținut la alegerile din vara lui 2018.