Război comercial deasupra corvetelor româneşti / Fincantieri și Naval Group – parteneri în acte, rivali la contracte

Valentin Borcea ECONOMIC INVESTIGAȚII Principal

În octombrie anul trecut, italienii de la Fincantieri și francezii de la Naval Group, două companii controlate de statele lor, adică Italia, respectiv Franţa, au anunțat că vor forma un joint venture, care să fie noul campion european în domeniul construțiilor navale. Un fel de Airbus, copil al mărilor. Noua firmă ar urma să aibă acţionarat 50/50 și să facă primul pas către formarea unei alianțe ample. Acest parteneriat a avut însă o naștere dificilă, piperată de scandaluri de corupție, iar copilăria a continuat în același ton.

Atât Fincanteri, cât şi Naval Group au depus la Ministerul Apărării Naţionale oferte pentru licitaţia lansată de statul român pentru achiziţionarea mai multor corvete, preţul total fiind de 1,6 miliarde de euro plus TVA.

Viorica Dăncilă recunoaşte că Franţa şi Olanda fac presiuni pentru achiziţionarea corvetelor

Mai întâi, se vedem ce prevede joint-venture-ul Fincantieri+Naval Group. Într-un comunicat postat pe pagina constructorului italian de nave citim următoarele:

“La al 34-lea summit franco-italian desfășurat la Lyon pe 27 septembrie 2017, guvernele Franței și Italiei au anunțat intenția de a facilita crearea unei industrii navele europene mai eficiente și mai competitive, dar și să-și intensifice cooperarea în domeniul marinelor militare prin inițierea unei Alianțe (e scris cu majusculă) industriale între Fincantieri și Naval Group.

Fincantieri și Naval Group au lucrat intens începând cu acea dată și au trimis în iulie 2018 propunerea lor comună pentru o asemenea Alianță către ministerele competente din Franța și Italia. Propunerea cuprinde un proiect industrial și o foaie de parcurs, dar și o serie de inițiative cheie, pe care firmele propun să le lanseze rapid.

Ținând cont de susținerea primită de la guvernele italian și francez, dar și de aprobarea dată de consiliile directoare ale celor două companii, Fincantieri și Naval Group sunt gata să lanseze în mod concret Alianța, în particular cu obiectivul de a crea un joint venture 50/50. Iniţierea joint venture-ului reprezeintă primul pas către crearea Alianței.

Prin acest joint venture, Fincantieri și Naval Group intenționeaz:

  • Să pregătească oferte câștigătoare pentru programe în ambele țări (Franța și Italia) și pentru piața de expor;
  • Să genereze o politică de aprovizionare mai eficientă (surse comune, cel mai bun raport calitate/preț, economii de scară;
  • Să efectueze în comun activități de cercetare și inovare astfel încât să ofere superioritate operațională clienților;
  • Să încurajeze împărțirea a bazelor de testare, a echipamentelor și a rețelelor de expertiză.

Fincantieri și Naval Group consideră că această Alianță reprezintă o mare oportunitate pentru ambele grupuri, prin întărirea abilității de a servi mai bine forțele navale ale Italiei și Franței, prin obținerea unor nou contracte de export, prin creșterea bugetelor pentru cercetare și, în final, prin îmbunătățirea competitivității sectoarelor navale franceze și italiene.”

Pe scurt, cele două companii vor să facă o alianță precum au Renault și Nissan, adică două companii care rămân distincte, dar care pun în comun mai multe lucruri astfel încât să scadă costurile și să-și majoreze cota de piață. În cazul constructorului auto franco-japonez, lucrurile au funcționat de minune și în prezent este cel mai mare producător auto din lume.

Le Monde: „O alianţă iritantă”

Planul Fincantieri-Naval nu este nici cum voia ministrul francez al Economiei, care credea că cele două companii își vor dărui reciproc 10% din acțiuni, și nici cum voia directorul-general al italienilor, care dorea o integrare totală. Cotidianul Le Monde a spus despre această alianță că este una “iritantă” iar istoricul recent al acordului dezvăluie că au dreptate și că cineva s-a opus cu tărie apropierii dintre cei doi constructori.

La Tribune: „Şantierele italiene au legătură cu Mafia”

Portavocea oponenților pare să fi fost săptămânalului economic francez La Tribune și jurnalistul Michel Cabirol, editorul-șef al secțiunii Industrie și Servicii. În iulie anul trecut, publica un articol cu titlul “Fincantieri: o legătură foarte, foarte periculoasă pentru Naval Group”, prin care acuza șantierele italiene că sunt corupte și că au legături cu Mafia. Textul era bazat pe un raport al ADIT, o organizație specializată pe intelligence economic, deținută parțial de statul francez. Acest document de 36 de pagini, care a circulat prin ministerele franceze interesate, este deosebit de critic la adresa modului în care Fincantieri face afaceri.

RAPORT ADIT: italienii au dat şpăgi de milioane de euro

Raportul ADIT vorbește despre șpăgi de milioane de euro date în Qatar pentru a obține un contract pentru 7 corvete, cu o valoare de 5 miliarde de euro, nave proaste trimise în India, încercări de a vinde vase de luptă regimului colonelui Gaddafi și despre posibile legături cu Mafia. Fincantieri a dezmințit imediat toate acuzațiile și a amenințat că se va adresa justiției pentru a-și proteja imaginea. Surse din Ministerul francez al Apărării au spus, pentru La Tribune, că cel mai probabil raportul a fost dat publicității de cineva care vrea să torpileze alianța.

Fincantieri sabotează Naval Group, inclusiv în România

Același Michel Cabirol, tot într-un articol pentru La Tribune, a acuzat Fincantieri că joacă la două capete și că își sabotează partenerul francez în cursa pentru obținerea de contracte externe. Autorul a acuzat că asemenea situații s-au întâmplat sau se întâmplă încă în Brazilia, Peru, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și … ROMÂNIA. Jurnalistul francez a scris că Naval Group a jucat “frumos”, în timp ce Fincantieri și-a văzut doar propriul interes, fără să țină cont de legătura dintre cele două firme.

Articolul dă și exemple. În Brazilia, Naval Group era să fie eliminat dintr-o licitație, deoarece a așteptat răspunsul Fincantieri la propunerea de înaintare a unei oferte comune. Francezii au aflat în ultima clipă că italienii nu vor să joace în echipă, ci că au depus singuri o ofertă. În joc era un contract pentru 4 corvete. La Tribune a amintit publicului că încălzirea relațiilor italiano-braziliene s-a datorat faptului că ministrul de Interne de la Roma, Matteo Salvini, și noul președinte de la Brasilia, Jair Bolsonaro, sunt pe aceeași undă ideologică (naționalism și conservatorism). Aceasta ar putea facilita victoria finală a grupului Fincantieri.

În Egipt, Naval Group credea că are câmp deschis, deoarece nu i-a făcut concurență lui Fincantieri într-o licitație din Peru. Dar italienii au înaintat propria ofertă către autoritățile de la Cairo, la cererea acestora. În Arabia Saudită, unde Naval Group a vândut deja corvete, Fincantieri a venit cu oferă de corvete plus o navă amfibie, care a atras atenția Riadului. “Doar Naval Group este dispus să sacrifice unele oferte de dragul unei alianțe fragile? Dacă da, de ce?” se lamentează jurnalistul La Tribune.

Fincantieri are legături cu serviciile secrete româneşti

Despre situația din România, Michel Cabriol a scris că Fincantieri lucrează în culise împotriva Naval Group: “Dacă Naval Group era deja ocupată în competiția cu Damen, noul favorit al Bucureștiului, Fincantieri, care are două locații în România, lucrează și pe la spate ca să-și îndeplinească misiunea. Oferta lor a fost ultima, din punct de vedere financiar. Dar șantierul italian a creat o rețea care are legături cu serviciile secrete. Șantierul olandez pare să rămână în urmă din cauza acuzațiilor de corupție care au avut un impact serios și care au apărut frecvent în presa română încă din noiembrie.”

Aceste acuzații par să fie preluate direct din articole românești, care le-au precedat pe cel din La Tribune. Autorul francez nu a citat și reacția Fincantieri, care a spus, ca și în cazul raportului ADIT, că toate informațiile sunt false și că își va proteja imaginea în justiție.

“Fincantieri exclude în mod categoric faptul că a plătit vreo sumă oricărei persoane pentru a influența rezultatul licitaţiei și a respectat întotdeauna  cele mai înalte standarde etice, precum și legislative, fiind și o companie controlată de statul italian.

Italienii au 7.000 de angajaţi la Tulcea şi Brăila

Indiferent de rezultatul licitației, este evidentă pentru toată lumea importanța Fincantieri pentru România, unde compania a fost prezentă de mai mulți ani prin filiala sa VARD. Pe șantierele de la Tulcea și Brăila nu numai că a investit peste 150 de milioane de euro, făcându-le printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa, dar a adus aici și construcția navelor sale emblematice în sectorul de croazieră. În acest sens, corvetele destinate marinei române vor fi construite într-un șantier activ și viu, unde 7000 de persoane lucrează zilnic, cărora Grupul le oferă un serviciu cu perspective de dezvoltare și muncă în următorii zece ani.” spune comunicatul italienilor, potrivit Romania Military.

România vrea să investească 1,6 miliarde de euro în 4 corvete care să intre în dotarea Forțelor Navale Române. Vapoarele trebuie construite în România iar primul să fie livrat în 3 ani de la semnarea contractului. În cursă au intrat trei firme mari, toate cu șantiere în România: olandezii de la Damen (Mangalia), italienii de la Fincantieri (Tulcea și Brăila) și francezii de la Naval Group (Constanța). Corveta olandezilor este singura dotată cu echipament american, celelalte având echipament european.

Fincantieri are 19.000 de angajați, dintre care 60% în afara Italiei, o cifră de afaceri  4 miliarde de euro anual și 230 de ani de experiență în domeniul naval. Grupul italian este lider în construcția de nave de croazieră, dar susține că poate produce orice fel de vase: de la nave de luptă la mega yachturi pentru bogații planetei.

Naval Group are 13,400 de angajați, cifră de afaceri de 3,7 miliarde de euro și o prezență în 18 țări de pe șase continente.

Damen este cea mai mică firmă dintre cele trei. Are doar 9.000 de angajați și o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de euro. Dar este singura firmă privată dintre cele trei, având în vedere că atât la Fincantieri, cât și la Naval Group, statul este acționar majoritar.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Eminenţa cenuşie a lui Dacian Cioloş este fostul securist care l-a anchetat pe istoricul Marius Oprea
Misterul înfiinţării partidului PLUS, cedat de un anonim, adică un “acoperit,” a fost desluşit de ...