TIMP DE ŞASE LUNI / Miniştrii români vor prezida întrunirile diverselor configurații ale Consiliului UE
Consiliul Uniunii Europene este instituția care reprezintă guvernele statelor membre. Cunoscut informal și sub denumirea Consiliul UE, este locul în care miniștrii din toate țările UE se reunesc pentru a adopta legi și pentru a coordona politici.
Configurațiile Consiliului Uniunii Europene
Consiliul UE este o entitate juridică unică, dar care se reunește în 10 „configurații” diferite în funcție de subiectul dezbătut, printre care amintim: Consiliul pentru Afaceri Generale, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI, cu competențe în cazul MCV), Consiliul Economic și Financiar (Ecofin) și Consiliul pentru Afaceri Externe. Aici se întrunesc miniștri de resort din fiecare țară membră a UE iar ședințele sunt prezidate de ministrul de resort din țara care deține președinția UE. În următoarele șase luni, miniștrii români vor prezida întrunirile diverselor configurații ale Consiliului UE. Singura excepție este Consiliului pentru Afaceri Externe, prezidat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de Securitate, adică șeful diplomației europene.
Președinția Consiliului Uniunii Europene
Președinția Consiliului este asigurată prin rotație de către unul dintre statele membre, pentru un mandat de șase luni. La 1 ianuarie, pentru prima oară de la aderare, a venit rândul României să îndeplinească acest rol. În timpul acestor șase luni, președinția conduce întâlnirile de la fiecare nivel al Consiliului, astfel încât să asigure continuitate muncii UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează îndeaproape în grupuri de trei, numire triouri. Acest sistem a fost introdus o data cu Tratatul de la Lisabona din 2009. Fiecare trio stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agenda comună care include principalele chestiuni de care se va ocupa Consiliul Uniunii Europene pe o perioadă de 18 luni. În baza acestei agende, fiecare dintre cele trei țări creează propriul program detaliat pentru cele 6 luni cât la deține președinția. Actualul trio este format din România, Finlanda și Croația.
Îndatoririle președinției
Președinția este responsabilă pentru impulsionarea muncii Consiliului cu privire la legislația UE, pentru garantarea continuității agendei UE, a unui proces legislativ ordonat și cooperării între statele membre. Ca să îndeplinească acest obiectiv, țara care deține președinția trebuie să acționeze ca un arbitru onest și neutru. Președinția are două îndatoriri principale:
- Organizarea și conducerea reuniunilor Consiliului și a organismelor preparatorii
Președinția conduce întâlnirile Consiliului, în diferitele sale configurații (cu excepția Consiliului Afaceri Europene) și organismelor pregătitoare ale Consiliului, cee ace include comitetele permanente precum Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) și a grupurilor de lucru care se ocupă de anumite subiecte.
Președinția garantează că discuțiile au loc în condiții bune și că regulile, procedurile și metodele de lucru ale Consiliului sunt aplicate corect. De asemenea, organizează diverse întâlniri formale și informale la Bruxelles și în țară.
- Reprezentarea Consiliului UE în legătură cu alte instituții ale UE
Președinția reprezintă Consiliul în relația cu celelalte instituții ale UE, mai ales în relația cu Parlamentul European și Comisia Europeană. Rolul președinției este să încerce să ajunge la acorduri pe chestiuni legislative prin discuții trilaterale, negocieri informale și alte mijloace.
Președinția se coordonarea îndeaproape cu Președintele Consiliului European și cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de Securitate. Susține activitatea acestora și poate primi unele îndatoriri de la Înaltul Reprezentant, cum ar fi reprezentarea Consiliului Afaceri Externe în fața Parlamentului European sau prezidarea întâlnirilor CAE când sunt discutate chestiuni care țin de politicile comericale comune.